Наталія Корчак, член НАЗК
Учасникам виборчого процесу точно не варто "гратися" з антикорупційними вимогами
19.03.2019 11:00

Уперше під час цьогорічної президентської кампанії Національне агентство з питань запобігання корупції повноцінно долучилось до роботи разом з ЦВК, Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення та правоохоронними органами.

За що саме у цьому процесі відповідає НАЗК, які санкції можна застосувати до кандидатів-порушників та які негативні тенденції вже відмітили у агентстві – про це в інтерв'ю Укрінформу розказала екс-голова агентства, член НАЗК Наталія Корчак.

- Пані Наталіє, які наразі є результати співпраці з Нацполіцією та ЦВК?

- Питання співпраці з органами, що залучені до виборчого процесу, для нас було дуже важливим і ми цю комунікацію намагалися розпочинати ще з середини літа. В робочому порядку ми розібралися в питанні розмежування наших повноважень, адже на перший погляд нібито і ЦВК, і НАЗК у виборчому процесі дублюють функції одне одного.

Перший напрямок повноважень НАЗК – це контроль за фінансуванням передвиборчої агітації на предмет законності надання та отримання внесків до виборчих фондів. Я наголошую на тому, що ми не здійснюємо контроль за агітацією, за розміщенням агітаційних матеріалів. Ми здійснюємо контроль саме за порядком надання та отримання внесків, які формують виборчий фонд кандидата в президенти.

Таким чином ми відслідковуємо тих, хто саме надає внески до виборчих фондів та чи дотримані вимоги щодо надання таких внесків.

Наприклад, закон містить чіткі заборони стосовно осіб, які не можуть надавати добровільні внески – це анонімні внески, внески від осіб з податковим боргом, внески від органів державної влади та місцевого самоврядування, від іноземних юридичних та фізичних осіб тощо. Зауважу, що формування виборчого фонду здійснюються виключно у грошовій формі, шляхом перерахування коштів на рахунок виборчого фонду.

Спільно з ЦВК ми аналізуватимемо фінансові звіти про надходження та використання коштів виборчих фондів. Фактично ми маємо переконатись у законності наповнення джерел виборчого фонду.

Сьогодні НАЗК має доступ до реєстру виборців, Центральна виборча комісія надала нам таку можливість. Ми налагодили швидкий обмін інформацією з ДФС.

Взагалі, я хочу сказати, що комунікація існує там, де є спільна мета і бажання комунікувати. Ми комунікуємо майже з усіма – із правоохоронними органами, Генпрокуратурою, МВС, Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення, ДФС. Ми отримуємо інформацію від правоохоронних органів, яку також враховуємо при аналізі звітів партій та виборчих фондів.

Інформація про порушення агітаційного процесу чи щодо змісту політичної реклами, яка надходить до агентства, але є поза нашою компетентністю, скеровується до Нацполіції, ЦВК, Нацради з питань ТБ та радіомовлення.

- Ви відслідковуєте наповнення виборчих фондів. Якщо виборчі фонди є порожніми, це є порушенням?

- Ні, це не є порушенням. Мова йде про те, що, якщо кандидат здійснює свою передвиборчу агітацію – в нього має бути виборчий фонд. Однак, якщо буде встановлено, що здійснювалася передвиборча агітація, але не був відкритий передвиборчий фонд або у фонді відсутні кошти, тоді так – це буде порушенням.

- Як це можна виявити?

- Це можна відслідкувати при аналізі проміжних фінансових звітів. Кандидат має усвідомлювати, що всі витрати мають здійснюватися виключно з виборчих фондів. Причому закон чітко вказав джерела формування виборчих фондів – це власні кошти кандидата, кошти партії, якщо кандидат висунутий від партії, й добровільні внески від юридичних та фізичних осіб.

- До НАЗК щоквартально подають звіти політичні партії, які отримують державне фінансування. Чи є порушенням використання таких коштів на передвиборчу агітацію кандидатів на посаду Президента?

Єдині кошти, які може витрачати кандидат – це кошти з виборчого фонду

- Ваше запитання абсолютно коректне, тому що ми зараз із вами є учасниками формування певної політичної культури і фінансової підзвітності діяльності політичних партій.

Закон "Про політичні партії" чітко вказав, що держава надає кошти з державного бюджету на фінансування статутної діяльності, за винятком участі у виборах президента, виборах народних депутатів, виборах депутатів місцевих рад.

На сьогодні ми отримали звіти політичних партій за четвертий квартал минулого року. Звіти за І квартал 2019 року, на який припадає виборчий процес, партії мають подати до НАЗК до 10 травня. Лише після того, як ми затвердимо висновки, можна буде подивитися динаміку – як саме витрачалися кошти політичних партій. Хочу звернути увагу, що строки подання звітів політичних партій визначені Законом «Про політичні партії», вони не змінюються у зв’язку з проведенням виборів.

Нагадаю, єдині кошти, які може витрачати кандидат – це кошти з виборчого фонду.

- Ви згадали, що кандидат на посаду Президента може фінансувати свою виборчу кампанію сам: тут існують якісь обмеження?

- Якщо мова йде про те, чи існують якісь обмеження щодо розміру внеску від самого кандидата на свою підтримку, закон тут відповіді не дає, тобто це можуть бути необмежені кошти. Так само не існує ніяких обмежень розміру внеску від політичної партії, яка висунула кандидата.

- Отже, виявляється, що НАЗК зможе перевірити – чи витрачались кошти з Державного бюджету на агітацію за кандидатів на посаду Президента по факту після завершення самих виборів. То як тоді агентство взагалі може впливати на порушників?

- Не забувайте, що у виборчий період НАЗК має проаналізувати разом з ЦВК проміжний звіт, який надається у термін не пізніше, ніж за 5 днів до закінчення голосування, і остаточний звіт, який подається у термін 15 днів після голосування за відповідного кандидата.

Ці два звіти підлягають оприлюдненню на наших офіційних сайтах і вони мають бути перевірені з точки зору надання відповідних висновків на предмет, чи були порушення чинного законодавства.

Тоді ми маємо право констатувати факт порушення в частині недотримання обмежень на формування виборчих фондів, з яких здійснювалася агітаційна робота. І в нас будуть підстави для складання відповідних адміністративних протоколів.

- Якщо ви фіксуєте порушення обмежень щодо внесків, хто і як несе відповідальність?

НАЗК може прийняти рішення про зупинення держфінансування політпартії-порушника на весь період її каденції. Це досить жорстка санкція

- Відповідальність несе як той, хто надав добровільний внесок, так і розпорядник виборчого фонду.

Причому законодавець передбачив, що, якщо розпорядник виборчого фонду у триденний термін не поверне внесок, наданий із порушенням виборчого законодавства, такий внесок перераховується до державного бюджету. Це перше.

Друге: якщо мова йде про порушення порядку подання фінансового звіту, тобто недотримання цих строків – ми маємо також право скласти адміністративний протокол, однак вже на розпорядника виборчого фонду.

Однак це в жодному випадку не стосується питання зняття з виборів. Це питання адміністративного впливу за недотримання вимог законодавства.

- Фактично, результат порушень щодо фінансування агітації в період виборів – це складення адміністративного протоколу?

Маємо тенденцію "сімейних підрядів", коли внесок на підтримку кандидата роблять батько-мати-син, кожен – близько 1,5 млн грн

- Якщо ми виявимо, що частина державних коштів, які отримала та чи інша політична партія, була витрачена на передвиборчу агітацію – ми можемо звернутися до суду з позовом про визнання факту фінансування передвиборчої агітації за рахунок державних коштів. І після цього НАЗК може прийняти рішення про зупинення державного фінансування даної політичної партії на весь період її каденції. Це досить жорстка санкція.

- Повертаючись до кандидатів. На сьогодні які взагалі є цікаві моменти, який кандидат отримав найбільше внесків, хто сам за себе вносив кошти?

Рекордний внесок кандидата за самого себе – 30 мільйонів гривень

- Сьогодні ми бачимо тенденцію "сімейних підрядів", коли внесок на підтримку кандидата роблять батько-мати-син, кожен – в розмірі близько півтора мільйона гривень.

Це цікаво, особливо якщо внескодавець є декларантом. Виникає питання: чи мала така особа відповідні статки для внесків? Але це вже буде інша історія.

Станом на сьогодні вже є рекордний внесок кандидата за самого себе – 30 мільйонів гривень. Найбільший внесок партії на підтримку свого кандидата поки що складає 20 мільйонів гривень.

Повірте мені, вся ця інформація в подальшому буде тісно пов’язана з аналізом конкретних декларацій.

Той, хто дає внески на суми, які не відповідають власному фінансовому становищу, відображеному в Реєстрі е-декларацій, обов'язково має задуматися. Адже вимоги чинного законодавства потрібно знати – і з цим точно не варто гратися.

Олександра Жаркова. Київ
Фото – Даніїл Шамкін

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-