Вибори в Україні є мішенню для кремлівських маніпуляторів - Расмуссен

Вибори в Україні є мішенню для кремлівських маніпуляторів - Расмуссен

Укрінформ
Президентські вибори, які відбудуться в Україні 31 березня, а також парламентські вибори у другій половині року, є мішенню для кремлівських маніпуляторів.

Про це у середу під час дискусії щодо виборів в Україні заявив колишній Генеральний секретар НАТО та колишній прем’єр-міністр Данії Андерс Фог Расмуссен, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«З 2016 року ми бачили, принаймні, 10 випадків зовнішнього втручання у вибори в країнах Заходу. З урахуванням нашого досвіду, ми не можемо недооцінювати ризики закордонного втручання у вибори в Україні. Немає жодного сумніву в тому, що країна є ціллю. Москва використовувала Україну як випробувальний полігон для відпрацювання інструментів власного втручання до цього моменту, і вона зробить це знову», - зауважив данський політик.

Він нагадав, що Росія широко застосовує проти України асиметричні засоби війни, від прямої агресії на Донбасі та ескалації в Азовському морі до організації протестів проросійських сил, проведення кампаній дезінформації, регулярних хакерських атак та кібернетичних нападів. Всі перераховані явища, за словами Расмуссена, не є новиною для України, адже стали просто фактом повсякденного життя.

Колишній керівник НАТО зауважив, що метою дій Москви щодо втручання в українські вибори може й не бути приведення до влади «прокремлівського» кандидата, адже такий розвиток, якщо вірити результатам соціологічних досліджень, є малоймовірним, принаймні, під час президентської кампанії в Україні.

«Як я можу припускати, метою Росії є не обрати «власного» президента в Україні, але де-легітимізувати вибори в цілому, як процес. Мета таких дій – підірвати довіру до переможця та посіяти серед українців та міжнародної спільноти сумніви у тому, чи це були чесні та справедливі вибори. Це має посилити російський наратив, що Україна, ніби, є країною-невдахою, інституціям якої не можна довіряти, і де все – на продаж, включаючи результати виборів. Саме таку картину Росія намагається намалювати шляхом втручання», - сказав Расмуссен.

Читайте також: Реформи в Україні мають тривати попри вибори – представник ЄС

Він висловив припущення, що таких явищ може бути навіть більше під час парламентської кампанії, яка відбудеться в Україні наприкінці року.

«Рада є місцем, де Росія розраховує отримати більше шансів у власній грі. Як за рахунок просування кандидатів, які будуть підтримувати Росію, так і шляхом проведення у владу політиків, які блокуватимуть прогрес, відіграючи роль «корисних ідіотів» Росії. Мета таких дій - перетворити новий парламент на ще більш фрагментований та менше реформістський, ніж той, що є зараз. Хаос слугуватиме інтересам Росії більше, ніж будь-який окремий український політик або партія», - зауважив данський політик.

Він пояснив, чому вибори в Україні є дуже важливими для Європейського Союзу.

«Клептократія в Москві більш за все побоюється вільної та успішної України. Тому що ортократи та диктатори бояться свободи. Але це саме ті цінності і принципи, на яких побудовані наші демократії. І ми маємо їх захистити зараз, особливо у нашому власному сусідстві. Нашим власним інтересам відповідає, щоб Україна також була стабільною, сучасною і суверенною державою. Саме з цієї причини ми підтримали шлях України до більш незалежного та яскравого майбутнього», - наголосив колишній Генеральний секретар НАТО.

Расмуссен нагадав, що 5 років тому українці вийшли на вулиці, щоб відстоювати саме ці європейські цінності, вимагати іншого шляху – шляху свободи, суверенітету та самовизначення. «Небесна сотня» заплатила найвищу ціну за цей вибір. Згодом більше 14 тисяч людей були вбиті на Донбасі, ще більше 1,6 мільйона людей опинилися в ролі біженців. В Росії з’явилися численні політичні в’язні, включаючи Олега Сенцова і 24-х моряків, які незаконно утримуються російською владою з листопада минулого року.

Читайте також: Більше 2000 українців з окупованого Криму голосуватимуть на “материку”

«Свій вибір українці зможуть зробити лише самі. Важливо, щоб вони робили цей вибір без зовнішнього тиску, без страху або впливів з боку світових центрів сили. Цей вибір є дуже ясним – продовжувати рухатися шляхом реформ, як це відбувалося протягом минулих п’яти років. Сподіваюся, що українці виберуть саме цей шлях. З іншого боку, в наших інтересах, в інтересах євроатлантичної родини, продовжувати інтеграцію України», - наголосив політик.

Захід відбувся у Брюссельському прес-клубі за сприяння Трансатлантичної Комісії із чесних виборів, Атлантичної Ради та фундації Віктора Пінчука.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-