ЦВК не пускає спостерігачів на деякі засідання - ENEMO

ЦВК не пускає спостерігачів на деякі засідання - ENEMO

Укрінформ
Загалом ЦВК працює відкрито, проте часом відмовляє спостерігачам у допуску на засідання.

Про це заявила заступник голови місії Теодора Поп Трайков під час презентації проміжного звіту Міжнародної місії зі спостереження за виборами в Україні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Загалом ЦВК працює відкрито і колегіально. Її офіційні сесії відкриті для спостерігачів, ЗМІ та представників кандидатів. Однак ЦВК проводить підготовчі засідання, на яких відбувається фактично обговорення та прийняття рішень, при яких присутність спостерігачів є на розсуд ЦВК. І часом ЦВК відмовляється від допуску спостерігачів на ці засідання, обмежуючи тим прозорість своєї роботи”, - підкреслила Теодора Поп Трайков.

Вона також зазначила, що більшість окружних виборчих комісій є прозорими та відкритими для спостерігачів. Однак вони стикаються з частою заміною членів комісій, в тому числі на керівних посадах, що негативно впливає на загальну ефективність роботи комісій, призводить до плутанини та порушує виборчий процес.

Читайте також: В Україні є умови для демократичних виборів президента - ENEMO

Своєю чергою експерт з питань виборів П'єр Петьє зазначив, що реєстрація виборців та оновлення списків загалом робляться вчасно та ефективно. Проте є занепокоєння щодо низької кількості реєстрації внутрішньо переміщених осіб.

ENEMO також наголошує на важливості дотримання кандидатами та їх прихильниками правил проведення передвиборчої агітації та фінансування кампаній.

“Спостереження ENEMO на місцях виявили значну кількість незаконних агітаційних матеріалів, нерівність умов, очорніння опозиційних кандидатів, персоналізовані словесні атаки, пошкодження агітаційних матеріалів та штабів кандидатів і посилення напруженості на передвиборчих мітингах. Заяви про широке використання адміністративного ресурсу та державних посад, а також звіти про різні схеми прямої чи непрямої купівлі голосів можуть зменшити довіру громадськості до виборчого процесу”, - підкреслив Петьє.

Він також додав, що немає жодного публічно доступного реєстру скарг на будь-якому рівні адміністрації виборів. Проте ENEMO вітає нову практику МВС, яка надає статистику та інформацію стосовно запитів про порушення виборчого процесу до Національної поліції, що публікується на спеціальній веб-сторінці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-