Три чверті українців готові пожертвувати відпочинком заради виборів

Три чверті українців готові пожертвувати відпочинком заради виборів

Опитування
Укрінформ
Пожертвувати недільним відпочинком заради того, щоб прийти на виборчу дільницю, готові 74% громадян.

Про це свідчить опитування, проведене Соціологічною групою “Рейтинг”.

“74% опитаних зазначили, що готові пожертвувати відпочинком задля того, щоб проголосувати на виборах, водночас 16% - протилежної думки і швидше проведуть час зі своїми друзями та не підуть на вибори, якщо доведеться обирати щось одне”, - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, найбільше останніх серед наймолодших респондентів (18-25 років – 34%, 26-35 років – 23%), а також серед тих, хто голосуватиме уперше (30%) та рідко бере участь у виборах (45%).

Також за результатами опитування 82% зазначили, що точно знають, де міститься їхня виборча дільниця.

При цьому відносно нижчий рівень обізнаності про місце голосування спостерігається серед молодших громадян, жителів Києва та Донбасу, а також тих, хто голосуватиме вперше або ж голосує дуже рідко.

Зазначається, що тільки 18% опитаних уже перевіряли наявність свого прізвища у списку виборців.

44% респондентів заявили, що зазвичай голосують зранку – з 8 до 12 години, 22% – переважно голосують з 12 до 15 години, 10% – з 15 до 18 години і лише 5% – після 18-ї.

Повідомляється, що голосуванню в ранковий час віддають перевагу найстарші виборці, натомість молодь обирає обідній та післяобідній період.

У регіональному розрізі відносно більше тих, хто голосує зранку, - серед мешканців південних та центральних регіонів, а також Донбасу. А от на Галичині відносно більше тих, хто голосує між 12 та 15 годинами, зазначається в повідомленні.

Читайте також: Участь у президентських виборах готові взяти 83% українців

За результатом опитування, лише третина респондентів висловила готовність простояти в черзі на дільниці більше однієї години.

Водночас третина готова чекати в черзі до півгодини, ще кожен п’ятий – до години.

Зазначається, що найбільш «стійкі» виборці живуть на Сході, Півночі та Галичині. До цієї категорії також належать прибічники Олександра Вілкула та Юрія Бойка. Натомість симпатики Володимира Зеленського, Олега Ляшка та ті, хто не визначилися, висловили найменшу готовність довго стояти в черзі, щоб віддати свій голос.

Опитування Соціологічною групою “Рейтинг” проводилося протягом 1-7 березня 2019 року серед населення України віком від 18 років.

Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність - 5000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 1,5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-