КВУ: деякі кандидати у президенти недооцінюють вплив Росії на вибори

КВУ: деякі кандидати у президенти недооцінюють вплив Росії на вибори

Укрінформ
Деякі українські політики, у тому числі й кандидати на пост президента, недооцінюють вплив Росії на вибори 31 березня, яка намагається формувати порядок денний виборчої кампанії.

Про це заявив генеральний директор ВГО "Комітет виборців України" Олексій Кошель на конференції "Виборча кампанія в Україні: основні тенденції і проблеми", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Низка українських політиків, у тому числі кандидатів у президенти, недооцінюють вплив Росії на українські вибори. Коли ведеться розмова про вплив Росії, вона зводиться до кількох головних тез - це кібервтручання, це можливі провокації, це фейкові новини", - сказав він.

Водночас експерт підкреслив, що такі механізми більше характерні для втручання РФ у вибори США і країнах ЄС.

В Україні ж, за його словами, Росія намагається формувати актуальні теми порядку денного політичного життя й виборчої кампанії.

Так, розповів Кошель, одним із показників намагання РФ вручатися у вибори є те, що із 90 політиків, які подали документи на реєстрацію кандидатами у президенти до ЦВК, 6 отримали відмови через наявність у їхніх передвиборчих програмах положень, які суперечать Конституції України і Кримінальному кодексу та порушують територіальну цілісність і суверенітет України.

"Ми не виключаємо, що окремі політики подавали ці тези, написані, очевидно за межами України, як свідому провокацію", - переконаний голова КВУ.

Також він наголосив, що із 44 зареєстрованих кандидатів на пост президенти у 8 кандидатів відсутні тези про повернення окремих регіонів Донецької і Луганської областей та Криму.

Читайте також: КВУ вбачає загрозу втручання РФ в українські вибори

"Фактично, кожен п'ятий кандидат забув про повернення Донбасу і Криму. Ця теза мала би бути однією з ключових", - зауважив експерт.

Крім того, Кошель відзначив, що нинішня виборча кампанія характеризується рекордною кількістю дезінформації і маніпуляцій. Серед таких маніпуляцій він назвав поширення теми про нібито мільйон "мертвих душ" у Держреєстрі виборців, перекручування результатів соціологічних опитувань та маніпулювання темою підкупу виборців.

Як повідомлялося, 31 грудня 2018 року в Україні стартувала кампанія чергових виборів Президента, призначених на 31 березня 2019 року.

ЦВК 8 лютого завершила процес реєстрації на пост Глави держави - усього зареєстровано 44 кандидата.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-