Місія ENEMO прислала в Україну понад 300 спостерігачів

Місія ENEMO прислала в Україну понад 300 спостерігачів

Вибори Президента
Укрінформ
Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) розмістить в Україні 48 довгострокових та 320 короткострокових спостерігачів за виборами Президента України.

Про це поінформувала під час прес-конференції у п’ятницю керівник зі зв’язків із громадськістю і питань логістики Мая Мілікіч, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми почали нашу роботу в січні 2019 року з приїздом 10 членів основної команди, також у нашу команду входитимуть 48 довгострокових спостерігачів і 320 короткострокових спостерігачів на два тури виборів”, - сказала Мілікіч.

Як зазначив голова місії ENEMO в Україні Златко Вуйович, наразі ENEMO не підготували жодної доповіді.

“Як тільки наші довготермінові спостерігачі приїдуть, а з наступного тижня вони починають свою роботу, ми будемо починати робити свої доповіді”, - повідомив Вуйович.

Водночас, він висловив жаль з приводу недопущення до спостереження за виборами в Україні громадян Російської Федерації.

“Ми хотіли б скористатися можливістю, щоб висловити свій жаль щодо того, що російські спостерігачі не були допущені до спостереження за виборами в Україні. Ми не хотіли б ставати між українсько-російськими відносинами, але хотіли б сказати, що ця заборона, на жаль, негативно впливає на нашу роботу тут, в Україні. Тому що це завадило організації “Голос”, яка є членом організації ENEMO, власне, прислати в Україну своїх спостерігачів”, - сказав голова місії ENEMO в Україні.

Він додав, що “ці люди — спостерігачі з Росії, є дисидентами у своїй власній країні, і тому зараз вони зіткнулися, скажімо, з подвійною дискримінацією з боку рідної країни та України”.

“Вони не можуть спостерігати за виборами у власній країні, не можуть нормально функціонувати через російські закони про діяльність недержавних організацій, і зараз, на жаль, вони не можуть бути частиною місії ENEMO в Україні”, - наголосив Вуйович.

Окрім того, він висловився з приводу зареєстрованих Центральною виборчою комісією спостерігачів за виборами від міжнародних організацій, зазначивши, що “велика кількість спостерігачів добре для виборчого процесу, але така велика кількість спостерігачів за виборами, як була зареєстрована в цьому році, викликає і занепокоєння”.

Читайте також: ЄС не збирається створювати окрему спостережну місію для виборів в Україні

Як повідомляв Укрінформ, станом на 13 лютого ЦВК зареєструвала 226 офіційних спостерігачів від міжнародних організацій та іноземної держави (Німеччина), із них - 108 від БДІПЛ ОБСЄ.

Верховна Рада 7 лютого внесла зміни до виборчого законодавства, якими забороняється громадянам держави-агресора бути офіційними спостерігачами на українських виборах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-