В ОБСЄ незадоволені рішенням України про заборону російських спостерігачів на виборах

В ОБСЄ незадоволені рішенням України про заборону російських спостерігачів на виборах

Укрінформ
Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) висловило жаль з приводу рішення української влади, яка відмовила громадянам Росії в участі у місії БДІПЛ зі спостереження за президентськими виборами в Україні.

Про це повідомляє DW.

Як зазначила директор БДІПЛ Інгібйорг Сольрун Гісладоттір, "рішення відмовити в акредитації громадянам однієї держави безпрецедентне і суперечить зобов'язанням членів ОБСЄ запрошувати спостерігачів з будь-яких інших країн-учасниць ОБСЄ, які можуть висловити бажання спостерігати за перебігом виборів тою мірою, якою це дозволено законом".

За словами глави БДІПЛ, спостерігачі, які беруть участь в місіях з контролю за виборами, представляють не свої країни, а всю ОБСЄ. Вони зобов'язані дотримуватися методології БДІПЛ зі спостереження за виборами і пов'язані суворим кодексом поведінки, у тому числі повинні залишатися неупередженими і жодним чином не втручатися у виборчий процес.

У листі, направленому в МЗС України, Гісладоттір також висловила “глибоке розчарування” у зв'язку з ухваленням Верховною Радою 7 лютого закону, який заборонив росіянам брати участь в спостереженні за виборами в Україні.

Як повідомлялося, в МЗС раніше наголосили, що місія ОБСЄ зі спостереження за майбутніми президентськими виборами в Україні може бути успішною без спостерігачів із Росії. "Україна забезпечить демократичність і дотримання всіх виборчих стандартів у процесі здійснення волевиявлення громадян. Взаємна відсутність громадян конфліктуючих країн на просторі ОБСЄ ніколи не заважала БДІПЛ успішно здійснювати процес спостереження за виборами", - зазначила речник МЗС Катерина Зеленко. У цьому контексті вона нагадала, що офіційні спостерігачі від України не їздили на вибори президента Росії у 2018 році.

Читайте також: Волкер змінив позицію щодо спостерігачів РФ на виборах в Україні

7 лютого Верховна Рада внесла зміни до виборчого законодавства, якими забороняється громадянам держави-агресора бути офіційними спостерігачами на українських виборах. За відповідний закон проголосували 232 народні депутати.

Вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-