Вибори в деяких ОТГ перепризначать після завершення воєнного стану - ЦВК

Вибори в деяких ОТГ перепризначать після завершення воєнного стану - ЦВК

Укрінформ
Місцеві вибори в об’єднаних тергромадах, які були призначені на 23 грудня, але виборчий процес у яких був зупинений через запровадження воєнного стану, будуть перепризначені після його завершення.

Про це заявила секретар Центральної виборчої комісії Наталія Бернацька, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

"Ми чітко стояли на тому, що виборчий процес має повністю відбутися "від А до Я". Я впевнена, що ці вибори в цих десяти регіонах, де був введений воєнний стан, будуть призначені після того, як він закінчиться. І будуть проведені, у цьому немає жодних сумнівів", - сказала вона.

Бернацька зазначила, що провести 23 грудня вибори в ОТГ в областях, де запроваджено воєнний стан, уже немає можливості, але після завершення дії правового режиму воєнного стану буде вирішено питання про призначення іншої дати для цих виборів.

"Вибори - це не тільки день голосування, це виборчий процес, який триває великий період часу - 90 або 60 днів, і там чітко визначено кожен день, які відбуваються процедури. І якщо випадає тиждень або два, то по факту це стає підставою для оскарження", - підкреслила секретар ЦВК.

Водночас вона уточнила, що законодавством не врегульовано питання перепризначення місцевих виборів у зв’язку з воєнним станом, тож наразі невідомо, чи Верховна Рада врегулює це питання законодавчо й прямо вкаже ЦВК про перепризначення виборів, або ж ЦВК самостійно прийматиме відповідне рішення.

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Вони обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

26 листопада Верховна Рада ухвалила закон, яким затвердила указ Президента України про введення воєнного стану на 30 днів в 10 областях у зв'язку з агресією Росії.

Читайте також: Президент доручив завершити створення ОТГ до 2020 року

29 листопада Центральна виборча комісія ухвалила постанову, в якій звернула увагу суб'єктів та інших учасників виборчого процесу місцевих виборів на необхідність дотримання закону про правовий режим воєнного стану щодо заборони проведення виборів у 10 областях, де було запроваджено воєнний стан. Згідно з цією постановою, питання призначення місцевих виборів у цих 10 областях вирішуватиметься суб'єктами їх призначення у законодавчо визначеному порядку після припинення чи скасування воєнного стану.

Як уточнила голова ЦВК Тетяна Сліпачук, йдеться про заборону 45 перших і 7 додаткових виборів в новостворених ОТГ, призначених на 23 грудня, а також про 9 проміжних місцевих виборів, які мали відбутися 9 і 16 грудня.

Загалом ЦВК призначила на 23 грудня перші місцеві вибори в 125 об'єднаних територіальних громадах.

У свою чергу Президент Петро Порошенко 3 грудня зареєстрував у ВР законопроект № 9357, яким пропонується встановити, що дія положення закону про заборону проведення виборів до органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану не поширюється на місцеві виборів, призначені на неділю, 23 грудня 2018 року. Проте профільний Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони на засіданні 19 грудня не зміг розглянути цей законопроект через відсутність кворуму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-