“Аукціон обіцянок”: Бекешкіна розповіла про “найбільш непередбачувані” вибори

“Аукціон обіцянок”: Бекешкіна розповіла про “найбільш непередбачувані” вибори

Укрінформ
В Україні ніколи ще не було настільки непередбачуваних виборів, якими обіцяють бути майбутні президентські.

Таку думку висловила директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна під час засідання круглого столу на тему: "Хто, що, чому? Початок президентської кампанії 2019 в Україні", повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Як соціолог можу сказати, що таких непередбачуваних виборів ще не було, тобто, ми зараз не знаємо хто буде у другому турі. І соціологічні дослідження засвідчують, що дуже тісне коло тих, хто може бути фіналістами. Багато що буде залежати від списку, який налічуватиме понад 30 кандидатів”, - вважає експерт.

Зокрема, вона навела дані опитування Київського міжнародного інституту соціології, згідно з якими станом на грудень "у всіх соцопитуваннях" лідирує Юлія Тимошенко. "Але якщо говорити не про тих, хто піде на вибори і буде голосувати, а про все населення, то це 12%. Я думаю, що це дуже мало. У інших - ще менше. На другому місці Зеленський — 8%, і далі з майже однаковим результатом Порошенко, Бойко, Ляшко і Гриценко”, - заявила Бекешкіна.

Говорячи про Зеленського, соціолог висловила переконання, що у разі балотування у президенти він не вийде у другий тур, оскільки "це протестне голосування". Вона пояснила, що Зеленського переважно підтримує молодь, але вона мало ходить на вибори. Крім того, на запитання “Наскільки ви впевнені в своєму виборі?” лише 17% прибічників Зеленського відповіли, що впевнені у своєму виборі, в той час як стосовно інших кандидатів таких було 50-60%.

Читайте також: Комітет ВР не розглянув законопроект Порошенка про місцеві вибори

“Зеленського висувають для того, щоб його партія “Слуга народу” брала участь у парламентських виборах, і для того, щоб Коломойський ще додатково мав своїх людей у парламенті”, - зазначила науковець.

На її думку, партія “Слуга народу” буде прохідною і може пройти до парламенту у 2019 році.

Водночас, за словами Бекешкіної, участь у виборах братиме досить багато технічних кандидатів, які "прагнуть, аби їх запросили в ту чи іншу політичну партію на майбутніх парламентських виборах". Серед найбільших загроз соціолог вбачає популізм, підкуп виборців і фінансування Росією технічних кандидатів. Адже вже зараз спостерігається “аукціон обіцянок” щодо зниження цін, збільшення зарплат та вже є факти роздачі пенсіонерам продуктових пайків.

Окремо соціолог зупинилась на втручанні РФ у передвиборчий процес в Україні. “Росія буде максимально втручатися у вибори в різних формах. Вона буде компрометувати всіх кандидатів, крім Бойка. Крім інформаційного, може бути і фінансовий вплив. На сьогодні незрозуміло, хто фінансуватиме виборчу кампанію Бойка та окремих технічних кандидатів... Можливі також прямі провокації, наприклад захоплення церков, які буде організовувати Росія, щоб звинуватити в цьому чинного Президента”, - вважає Бекешкіна.

Вона також дала кілька порад, як протистояти викликам. На її думку, суспільство має об'єднуватись, аби змінити характер передвиборчої кампанії та зменшити рівень популізму, робити аналіз пропозицій кандидатів та ставити їм незручні питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-