Олексій Чернишов, голова правління НАК «Нафтогаз України»
Україна вперше пройшла опалювальний сезон із газом власного видобутку
01.03.2024 17:18

Україна вперше завершує опалювальний сезон 2023/2024 на власному газі. Про це заявив голова правління «Нафтогазу» Олексій Чернишов. Про вітчизняний видобуток блакитного палива, збільшення обсягів газу європейських трейдерів в українських сховищах та перетворення НАК «Нафтогаз України» зі збиткового у прибуткове підприємство – дізнавалась ведуча Карина Луніна.  

- Україна цьогоріч уперше завершує опалювальний сезон виключно на своєму газі. Розкажіть, як вдалося цього досягти?

- Так, дякую, що саме з цього починаєте нашу розмову. Справді, цей рік і цей опалювальний сезон – для нас історичний, уперше в історії Україна забезпечила себе власним газом, газом українського видобутку. В цьому відношенні ми можемо сміливо сказати, що ми досягли енергетичної незалежності, нарешті, в частині газу, газовидобутку й споживання. Я вірю в те, що наші темпи виробництва не будуть зменшені та будемо тримати цей ритм і надалі.

- Ось процитую вас: минулого року «Нафтогаз» фактично з нуля залучив іноземні компанії для зберігання газу в наших сховищах. Розкажіть, як цього досягти і що це дає саме для України?

- Так, для тих, хто, можливо, забув чи не знає, я хотів би нагадати, що Україна має найбільші в Європі підземні сховища газу. Вони розташовані на глибині 3000 метрів і в цьому відношенні загальний обсяг складає 31 мільярд кубометрів, – це найбільше в Європейському Союзі. І ми планували залучити іноземних трейдерів для того, щоб вони зберігали газ в наших підземних сховищах. Нам цей повний об'єм не є необхідний для наших потреб, а залучення дає відповідний бізнес, додаткові надходження до бюджету, і до нашої компанії. Тому й кон’юнктура ринку, і наша мотиваційна цінова пропозиція, і робота з європейськими трейдерами, мейджорами, як ми їх називаємо, великими трейдерами, – надала відповідний результат. Це 2 з половиною мільярда кубів газу в наших підземних сховищах на початок зими. У цьому році ми не плануємо зупинятися, і напевно хочемо подвоїти цей об'єм та довести його відповідно до 4-5 мільярдів кубів перед початком наступної зими. Це дає можливість нам і заробляти гроші за зберігання, і також підтримувати відповідний тиск в ПСГ (підземних сховищах газу). І взагалі, – це додаткова репутація країні й групі «Нафтогаз» під час війни – зберігання двох з половиною мільярдів кубів газу на початок зими, це приблизно півтора мільярда доларів вартості, які без будь-яких гарантій з боку Європейського Союзу чи інших країн залучені в Україну. Я вважаю, що якщо говорити прямо, то це є найбільшою такою, на жаль, тимчасовою, але інвестицією в економіку України під час війни.

- А чи багато газових сховищ лишилось на тимчасово окупованій території чи в зоні бойових дій?

- На щастя, небагато, зовсім мало, система побудована таким чином, що значна більшість сховищ знаходяться на кордоні, й близько до кордону з Європейським Союзом, то це західна частина нашої держави.

- На завершення, знову ж таки, ваша цитата. В одному з інтерв'ю ви заявили, що «Нафтогаз» більше не збитковий. Як удалося цього досягти і які процеси були повільні чи швидкі?

- Знаєте, «Нафтогаз» за умовчанням не може бути збитковим. Значною більшістю на показники «Нафтогазу» впливає покладений спеціальний обов'язок постачання газу. Ми знаємо, що в нас є фактично регульована ціна, це призводить до певної кореляції наших фінансових результатів, ми в 2023 році значним чином збільшили приблизно всі показники з точки зору видобутку, з точки зору транспортування, зберігання – у нас було постійне зростання якісних і кількісних показників нашої діяльності, тому це має відповідний результат і в наших фінансових показниках. Але ще раз хотів би зауважити, що в компанії, яка є об'єктом регулювання з боку держави, це досить важко – досягати постійних прибуткових показників. Я вам скажу так, за 2023 рік наші платежі в державний бюджет України від групи Нафтогаз склали близько 90 мільярдів гривень. У цьому році ми хочемо подолати позначку 100 мільярдів гривень. З точки зору постачання газу за системою ПСО, відповідно, недоотриманий об'єм нашої реалізації. Це ще приблизно стільки ж грошей, тобто приблизно 2 з половиною плюс 2 з половиною мільярди доларів – це внесок групи Нафтогаз в економіку держави. Я хотів би зауважити, що ми дуже радіємо показникам збільшення ВВП за результатами 2023 року. Я хотів би зазначити, що збільшення видобутку на 8% також є частиною цього, і відповідно – й платежі, й рентні платежі, й податкові платежі в державний бюджет.  

- Які перспективи України саме стосовно видобутку вітчизняного газу?

- Феноменальні перспективи в України. За цими показниками Україна є третьою країною в Європі, не у Європейському Союзі, а в цілому в Європі після Норвегії та Великої Британії. У нас величезні поклади і резерви газу, які маємо розвивати. Я впевнений, що той курс, той ритм збільшення видобутку, який ми на сьогодні взяли, він дасть свої результати. Якщо говорити в конкретних цифрах, то план на 2024 рік – це подолати позначку 15 мільярдів кубів від групи Нафтогаз з урахуванням підприємства Укргазвидобування, Укрнафта по об'єму товарного газу, який ми зможемо надати. Це цілком покриває категорії населення із запасом, це цілком покриває категорії підприємства, теплокомуненерго й інших регульованих суб'єктів нашого ринку. І загалом, якщо ми будемо тримати курс на енергоефективність і збалансування нашого споживання, то ми дуже близькі до того, щоб на 100% з запасом забезпечити себе власним ресурсом, а це велика подія для нас, для нашого покоління. Тому що 30 років Україна, перебуваючи фактично в певній інерції, споживала спочатку російський газ, потім імпортувала його з Європейського Союзу, і не виключаємо, що подекуди це також був газ цього ж самого походження. Я радий, що сьогодні мені не треба відповідати на питання – яка історія походження цього газу? Я впевнений, що ми забезпечуємо себе самі українським газом, і це, на мій погляд, дуже крута подія 2023-го року.

Карина Луніна

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-