Голова НАЗК закликав уряд припинити дію контракту з керівником Нафтогазу

Голова НАЗК закликав уряд припинити дію контракту з керівником Нафтогазу

Укрінформ
Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков закликає уряд скликати засідання та розглянути питання припинення дії контракту з головою правління НАК «Нафтогаз України» Юрієм Вітренком як незаконного.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАЗК.

Як ідеться в повідомленні, 3 серпня Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу НАЗК) та скасував ухвалу Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК), якою було зупинено дію припису НАЗК Кабінету Міністрів України.

У приписі НАЗК вимагало від уряду скасувати пункти 8 та 9 розпорядження Кабміну № 370-р та вирішити питання щодо припинення строку дії контракту з Вітренком.

«У зв’язку з рішенням суду припис НАЗК до Кабміну щодо незаконного призначення голови правління НАК «Нафтогаз України» підлягає виконанню», — заявив Новіков.

У НАЗК звернули увагу, що однією із підстав ініціювання справи стала начебто відсутність можливості скасування урядом пунктів 8 та 9 згаданого розпорядження.

Саме тому Новіков направив до Кабміну лист, у якому пояснюється, що закон передбачає конкретний механізм для виконання припису. Для цього необхідно скликати засідання уряду та ініціювати розгляд таких питань:

скасування як незаконних пунктів 8 та 9 розпорядження уряду № 370-р. Скасування п. 9 вказаного розпорядження вимагається виключно в частині підписання контракту з головою правління НАК «Нафтогаз України», оскільки саме його укладення здійснено з порушенням ст. 26 Закону України «Про запобігання корупції»

припинення дії контракту з головою правління НАК «Нафтогаз України» як незаконного.

«НАЗК готове надавати консультаційну підтримку у виконанні припису. Наш пріоритет — забезпечити дію Закону України «Про запобігання корупції». Усі органи влади, усі громадяни зацікавлені, щоби в Україні справді працював принцип верховенства права. Адже лише за цієї умови зможемо побудувати справедливе суспільство та сильну економіку», — наголосив Новіков.

Читайте також: Суд призначив дату підготовчого засідання за позовом Вітренка до НАЗК

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів 28 квітня звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління НАК "Нафтогаз України", призначивши на цю посаду Вітренка.

Голова НАЗК Новіков 14 червня вніс уряду припис про усунення порушень ст. 26 Закону “Про запобігання корупції”, у якому вимагається скасувати як незаконні пункти 8 та 9 розпорядження уряду № 370-р, згідно з якими обрано та призначено Вітренка головою правління НАК “Нафтогаз України” і підписано з ним контракт, а також порушити питання щодо припинення строку дії контракту з головою правління НАК як незаконного.

Вітренко заявив, що оскаржуватиме припис НАЗК у судовому порядку як незаконний та упереджений.

Міністр юстиції Денис Малюська зауважив, що на момент ухвалення розпорядження про призначення Вітренка Кабмін виконував повноваження не лише загальних зборів акціонерів НАК "Нафтогаз України", а й наглядової ради.

16 червня Прем'єр-міністр Денис Шмигаль звернувся з позовом до Окружного адміністративного суду Києва, у якому просив скасувати припис, винесений йому Національним агентством з питань запобігання корупції від 14 червня щодо Вітренка.

18 червня Окружний адміністративний суд Києва, розглянувши заяву про забезпечення позову, задовольнив її та ухвалив зупинити дію припису НАЗК до набрання законної сили рішенням у справі за позовом Прем'єр-міністра до Нацагентства.

НАЗК 1 липня направило припис голові наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Клер Споттісвуд з вимогою припинити контракт з Вітренком.

5 липня ОАСК зупинив дію припису НАЗК від 1 липня на адресу наглядової ради НАК "Нафтогаз України" щодо припинення контракту з Вітренком.

Підготовче засідання у справі за позовом Вітренка до НАЗК Окружний адміністративний суд Києва призначив на 4 серпня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-