Несплата послуг на енергоринку ускладнює підготовку до опалювального сезону – Укренерго

Несплата послуг на енергоринку ускладнює підготовку до опалювального сезону – Укренерго

Укрінформ
Рішення судів, через які окремі компанії отримують можливість не оплачувати послуги з розподілу електроенергії, призводять до збільшення заборгованості на ринку та негативно впливають на підготовку до опалювального сезону.

Як передає Укрінформ, про це заявляє НЕК "Укренерго".

"Прийняття судами різних інстанцій судових рішень про надання можливості певним учасникам ринку не оплачувати послуги з передачі електроенергії, що надаються НЕК "Укренерго", а також про тимчасове відтермінування набуття статусів "переддефолтний" та "дефолтний" для таких учасників ринку, призведе до збільшення заборгованості перед виробниками з ВДЕ, зростання боргів на балансуючому ринку, а також може негативно вплинути на підготовку до опалювального сезону", - йдеться у повідомленні компанії.

Зазначається, що такі ухвали судових органів спотворюють правила та принципи роботи ринку, створюючи прецеденти преференцій для конкретних його учасників відносно інших, що суперечить нормам антимонопольного законодавства. В Укренерго наголошують, що оскарження у судах тарифів на передачу електроенергії і диспетчеризацію у другому півріччі 2019 року призвело до недоотримання компанією майже 427 млн грн. Через рішення судів у справах про оскарження необхідності оплачувати передачу електроенергії при здійсненні експортних операцій Укренерго недоотримало 231 млн грн.

"Зважаючи на створений прецедент, інші компанії-експортери теж відмовляються сплачувати за послуги передачі під час експорту. Загалом їхня заборгованість перед НЕК "Укренерго" складає близько 2,23 млрд гривень", - повідомляє компанія.

Укренерго попереджає, що вищезгадані рішення судів створюють дефіцит коштів для виконання інвестиційної програми компанії в повному обсязі та ускладнюють підготовку інфраструктури магістральних мереж до проходження осінньо-зимового періоду.

Читайте також: НКРЕКП застерігає суди від встановлення тарифів для «певних обленерго»

Як повідомлялося, раніше Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), заявляла про недопустимість встановлення окремими судами тарифів з розподілу електроенергії для певних обленерго.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-