Вітренко не вірить в гарантії Німеччини щодо Nord Stream 2

Вітренко не вірить в гарантії Німеччини щодо Nord Stream 2

Укрінформ
Голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко прокоментував повідомлення про домовленості США і Німеччини щодо "Північного потоку-2", наголосивши, що третя сторона не може гарантувати транзит газу через територію України.

Про це він заявив в інтерв'ю "Голосу Америки", передає Укрінформ.

"Я не розумію, як Німеччина може гарантувати транзит газу по території України, якщо вона його не видобуває, не подає газ з території Росії. Теоретично це могла б гарантувати Росія, але виникає питання - яка ціна цих гарантій, тому що Україна вже мала Будапештський меморандум, на який вона розраховувала як на гарантію безпеки. Будапештський меморандум номер 2 для нас не є чимось привабливим. Чи можна вірити, якщо хтось пообіцяє за Росію? Не можна вірити навіть тому, що Росія сама пообіцяє. Ми це проходили на практиці. Я особисто вів переговори з «Газпромом» і підписував контракт на транзит. На практиці, вони приходять на переговори і кажуть: «Ми не знаємо про що ви й з ким говорили без нас», - наголосив Вітренко.

Читайте також: НАЗК звернулось до суду для припинення контракту між Нафтогазом і Вітренком

При цьому Вітренко вважає, що у Вашингтоні позицію України підтримують.

"Обидві провідні партії США - і демократи, і республіканці - підтримують нашу боротьбу проти «Північного потоку-2». Вони розуміють, що це геополітичний проєкт і він ніколи не повинен працювати", - каже Вітренко.

Він висловив надію на те, що США введуть санкції проти Nord Stream AG і проєкт буде зупинений.

"Наша позиція незмінна: «Північний потік-2» - це загроза для безпеки України та всього регіону. Це не питання компенсацій, це питання регіональної безпеки, і тому ми сподіваємося, що принцип «ніяких домовленостей про Україну без України» будуть дотримані. Також «Північний потік-2» - це геополітична зброя Кремля, тому ми не зовсім розуміємо як інші країни, особливо країни - лідери західного світу можуть домовлятися про проєкт Кремля", - заявив Вітренко.

Читайте також: Nord Stream 2 можна буде зупинити навіть після запуску - Вітренко

Раніше у вівторок заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що США і Німеччина досягли домовленостей по "Північному потоку-2". Згідно з угодою, Німеччина зобов'язується добиватися продовження на 10 років угоди між Києвом і Москвою щодо транзиту газу. Дія даної угоди закінчується у 2024 році.

Після оприлюднення угоди канцлер Німеччини Ангела Меркель подзвонила Путіну, щоб обговорити Мінські угоди та "Північний потік-2".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-