Реформування ОПК відкриває шлях до створення господарських товариств - керівник КП «Іскра»

Реформування ОПК відкриває шлях до створення господарських товариств - керівник КП «Іскра»

Укрінформ
Закон про реформування підприємств оборонно-промислового комплексу відкриває шлях для створення господарських товариств та залучення інвестицій.

Таку думку висловив керівник КП «Науково-виробничий комплекс «Іскра» Юрій Пащенко, виступаючи на дводенному безпековому форумі «Ефективна промисловість для обороноздатності», який проходить в Одесі, передає кореспондент Укрінформу.

«В Україні є достатня база для подальшого розвитку оборонних підприємств, до числа яких належить і наш науково-виробничий комплекс - провідний розробник і виробник наземної радіолокаційної техніки оборонного комплексу. Причому новий імпульс для таких підприємств, що є активними учасниками військово-технічного співробітництва України з іншими державами, вбачаємо в ухваленні закону про реформування підприємств оборонно-промислового комплексу, який дає змогу для трансформації конструкторського бюро і заводу, об'єднаних маркою «Іскра» у господарське товариство», - зазначив Пащенко.

Читайте також: Підприємства ОПК, які орієнтуються на пострадянську техніку, не мають перспектив - експерт

За його словами, поки що колективи оборонних підприємств працюють у нерівних умовах з приватними компаніями: «Ми не можемо створити спільне підприємство для забезпечення інвестицій у трансфер технологій (передача технології, що оформляється шляхом укладення договору між підприємствами - ред.) чи залучення необхідних інвестицій. Так само не можемо створити спільне підприємство за кордоном, де вже маємо ринки збуту радіолокаційних станцій».

Новий закон дає змогу це робити, в тому числі організувати ремонт вітчизняної техніки в багатьох країнах світу. Він також відкриває можливість участі у статутних фондах українських постачальників, що забезпечують електромашинобудівний завод критичними комплектуючими і критичними технологіями.

Як наголосив керівник запорізького КП «НВК «Іскра», цей закон важливий тому, що дає право купити якесь із підприємств, котрі постачають комплектуючі.

У радарних системах, принаймні у тій, яку випускає «Іскра», є така функція «свій-чужий», що визначає державну належність літака чи іншого об'єкта. Тому тих, хто створив закон №3822, заводчани вважають «своїми», додав Пащенко.

Читайте також: Реформа Укроборонпрому «підштовхне» співпрацю з інвесторами країн НАТО та ЄС — Вінніков

Як повідомляв Укрінформ, безпековий форум «Ефективна промисловість для обороноздатності» проходить за підтримки НАТО, Трасту Чорного моря Німецького фонду Маршала та Фонду Ганса Зайделя в Україні, а також за сприяння Одеської обласної державної адміністрації та держуніверситету «Одеська політехніка».

Верховна Рада ухвалила 9 липня Закон «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності».

Фото: ДК «Укроборонпром»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-