Мінагро не бачить ажіотажу на ринку землі - за два тижні продали 700 гектарів

Мінагро не бачить ажіотажу на ринку землі - за два тижні продали 700 гектарів

Укрінформ
Зі стартом 1 липня ринку землі в Україні зареєстровано трохи більше 600 угод сумарно на 700 гектарів.

Про це у програмі "На самом деле" телеканалу "Дом" повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, передає Укрінформ.

"Ми робили прогноз, який нам дозволяв стверджувати - жодного ажіотажу із продажем землі не буде. Угоди відбуватимуться. Але у період двох тижнів у країні було здійснено трохи більше 600 угод на всю країну. Якщо говорити у гектарах - це близько 700 га. Тобто, немає жодного ажіотажу", - сказав він.

Міністр не радить українцям продавати землю. По-перше, земля та агровиробництво - це дуже рентабельний вид господарчої діяльності. По-друге, з кожним роком вартість землі лише зростатиме.

Читайте також: Відкриття ринку землі: у Мінагро розповіли про перші результати

"І досвід наших сусідів у Європі показує, що ціна на землю зростає системно. Взяти нашого партнера, сусіда - Республіку Польща. Там ціна сьогодні близько 11 тис. євро за гектар. Що в свою чергу показує, що протягом 15 років вартість зросла більш як у 10 разів... Тобто капіталізація землі зростатиме. Тому не треба поспішати розпоряджатися своєю власністю", - зазначив Лещенко.

На цьому етапі він радить українцям, які володіють землею, привести документи до ладу.

"Треба привести до ладу свої встановлюючі документи. Треба провести роботу з точки зору кадастрової реєстрації. Треба зробити базові речі, які необхідні з точки зору права власності. Тому що у багатьох людей в Україні досі навіть не оформлені документи на землю", - пояснив міністр.

Лещенко підсумував, що земельна реформа - це той важіль, який дасть можливість громадянам України навести лад у своїх документах і "мати землю як найкращий банківський депозит".

"Тому що ціна постійно зростає, оренда зростає. Ціни на сільгосппродукцію на світових ринках зростають", - резюмував він.

Читайте також: Шмигаль очікує додаткові інвестиції на $10 мільярдів у зв'язку із запуском ринку землі

Як повідомлялося, в Україні 33 млн га землі перебувають у приватній власності, від 5 млн га - у комунальній, державній власності. Ринок землі передбачає придбання та продаж виключно приватної землі. На покупку державних або комунальних земель накладено безстрокову заборону, їх можна лише здавати в оренду.

На першому етапі ринок землі відкривається передусім на паї українців, їх розміри 3-7 га. Вартість середнього паю зараз прогнозується на рівні 200 тис. грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-