Запровадження трирічної Бюджетної декларації базується на досвіді Європи – Марченко

Запровадження трирічної Бюджетної декларації базується на досвіді Європи – Марченко

Укрінформ
Запроваджена модель середньострокового бюджетного планування базується на позитивному досвіді європейських країн. 

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час презентації Бюджетної декларації на 2022-2024 роки у Верховній Раді сказав міністр фінансів Сергій Марченко.

"До запровадження середньострокового бюджетного планування наша країна послідовно йшла останні 10 років. Запроваджена модель середньострокового бюджетного планування базується на позитивному досвіді таких країн, як Швеція, Франція, Німеччина та Нідерланди", - сказав Марченко.

Він зазначив, що трирічна Бюджетна декларація є важливим документом, як для бізнесу так і держави. Також міністр зауважив, що бізнес планує процеси на три-п’ять років, аналогічна ситуація має бути і з державним управлінням.

Марченко вважає, що попри пандемію уряд заклав стійкий фундамент для реалізації реформи бюджетного планування. У минулому році та в І півріччі цього року було забезпечено макроекономічну стабільність.

"Ми маємо курсову стабільність та контрольовані показники інфляції. У 2020 році надходження до державного бюджету зросли на 77 млрд грн порівняно з 2019 роком. За І півріччя 2019 року до держбюджету надійшло на 64 млрд грн більше, ніж за аналогічний період минулого року. Усі пріоритетні видатки фінансуються вчасно та в повному обсязі. Дефіцит бюджету в минулому році був значно нижчий, ніж планувалось; за І півріччя 2021 року дефіцит бюджету становить менше 1% ВВП", - наголосив Марченко.

Читайте також: Марченко назвав пріоритети Бюджетної декларації

Він підкреслив, що Бюджетна декларація, яка зараз розглядається, це не просто технічна зміна в бюджетному процесі, візія та ефективність держави. Марченко повідомив, що вона передбачає зростання ВВП до 2024 року на рівні 5%. Передбачається зростання надходжень до бюджету у 2024 року до 1,452 трлн грн, або на 32% більше, ніж у поточному році.

"Щодо фінансування та боргової політики, планується поступове зменшення дефіциту бюджету з 3,5% до 2,7% у 2024 році. При цьому, до 2024 року рівень державного боргу має скоротитись до 51,2% ВВП", - розповів міністр фінансів.

Як повідомляв Укрінформ, 31 травня на позачерговому засіданні уряду вперше було схвалено трирічну Бюджетну декларацію. Документ визначає основні бюджетні показники, цілі державної політики у відповідній сфері з показниками їх досягнення і є основою для складання проєкту державного бюджету на 2022 рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-