Акумулятори та електрокари: Шефчович розповів про перспективи на ринку ЄС для України

Акумулятори та електрокари: Шефчович розповів про перспективи на ринку ЄС для України

Укрінформ
Меморандум про співробітництво між Україною і Європейським Союзом у сфері сировини, яка є критично важливою для реалізації цілей «зеленої» та «цифрової» трансформації, виводить двостороннє партнерство на якісно новий рівень та відкриває перед Україною нові перспективи в економічному та соціальному розвитку.

На цьому сьогодні в Києві під час виступу на конференції «Стратегічне партнерство між Європейським Союзом і Україною у сфері критичної сировини та батарей» та на спільній прес-конференції з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем наголосив Віце-президент Європейської Комісії Марош Шефчович, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна є пріоритетним партнером для Європейського Союзу, і сьогодні ми виводимо наше партнерство на новий рівень. Ідея про те, щоб поширити нашу співпрацю на сферу сировинних матеріалів і батарей, була народжена у минулому жовтні, під час візиту Президента Зеленського до Брюсселя. Сьогодні, 9 місяців потому, ми підписали Меморандум про порозуміння, перший конкретним крок для втілення цієї амбіції у реальність», - сказав європейський керівник.

Читайте також: Шмигаль повіз віцепрезидента Єврокомісії на гірничо-збагачувальний завод

Він зауважив, що ця «нова глава» у співробітництві між ЄС і Україною дозволить не лише зміцнити двосторонній політичний зв'язок, але й відкриє широкі можливості для розвитку підприємств європейської та української промисловості, а також дозволить Україні створити нові робочі місця.

«В часи, коли ми переходимо до кліматично-нейтральної цифрового суспільства, багато ключових секторів, таких як поновлювальні джерела, електроніка, транспорт, аерокосмічна галузь або оборона, – всі вони будуть залежати від надійного та стабільного постачання сировинних матеріалів за конкурентною ціною та за високими етичними стандартами. Акумулятори, в свою чергу – це головна складова всієї сфери електромобільності та сховищ для поновлювальної енергії», - наголосив Шефчович.

Він нагадав, що Європейський Союз є не лише найбільшим у світі торговельним блоком із величезною купівельною спроможністю, але також є «номером один» у світі в розвитку електромобільності. Лише минулого року в ЄС були продані більше 1 мільйона електричних автомобілів.

Читайте також: Виробництво акумуляторів: Україна та ЄС домовилися про промислове партнерство

Віце-президент Єврокомісії зауважив, що прогнозний обсяг виробництва електричних авто становити 6-8 мільйонів одиниць вже до 2025 року. Обсяг ринку акумуляторних батарей, необхідних для забезпечення цих електромобілів становитиме не менше 250 мільярдів євро щороку. Тож стратегічне партнерство між ЄС і Україною на цьому напрямку відповідає інтересам обох сторін.

Шефчович наголосив, що свої зобов’язання за Меморандумом Євросоюз супроводжуватиме наданням Україні технічної допомоги. У цьому році обсяг такої технічної допомоги складе 750 тисяч євро, у наступному році ця сума може бути збільшена.

«Спільні проекти між Україною. і ЄС можуть отримати фінансування від програми Horizon Europe (Горизонт-Європа), найбільшої програми ЄС із досліджень та інновацій з бюджетом близько 100 мільярдів євро на сім років. Лише на галузь акумуляторів передбачено 900 мільйонів євро, а для водневих проектів – більше 1,1 мільярда. Тож ця програма пропонує багато можливостей, і Україна зможе представити свої проекти на розгляд правління цієї програми», - зауважив Віце-президент Єврокомісії.

Як повідомлялося, сьогодні в Україні відбувається Конференція високого рівня «Стратегічне партнерство між Європейським Союзом і Україною у сфері критичної сировини та батарей» за участі Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Віце-президента Єврокомісії Мароша Шефчовича. У заході беруть участь представники Європейських інституцій, міжнародних фінансових установ, представники промисловості, бізнесу та дослідники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-