Ціна газу на Українській енергобіржі почала знижуватись

Ціна газу на Українській енергобіржі почала знижуватись

Графік
Укрінформ
Ціна газу на Українській енергетичній біржі (УЕБ) минулого тижня почала знижуватися і середня стартова ціна ресурсу липня на продаж становила 15 037 грн.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в огляді ринку природного газу УЕБ

«Ціни газу минулого тижня на європейському ринку демонстрували суттєві коливання. В Україні, слідуючи європейським тенденціям, рівень цін дещо знизився», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що стартові ціни ресурсів мали тенденцію до зниження протягом тижня. Так, станом на 9 липня середня стартова ціна ресурсу липня на продаж складала 15 037 грн, що на 4,14 % менше, ніж 5 липня. Крім того, 7 липня компанія «Крафт Енерджи» реалізувала ресурс липня в підземних газосховищах (передплата) за ціною 14 955 грн., а в п’ятницю «Нафтогаз Трейдинг» реалізував ресурс липня в газотранспортній системі (передплата) за середньозваженою ціною 15 060 грн.

Загалом, минулого тижня заявки на купівлю та продаж природного газу формували 9 компаній. Серед них Нафтогаз Трейдинг, Де Трейдинг, Центренерджи. Минулого тижня тривала торгівля ресурсом липня, серпня та вересня.

На короткостроковому ринку протягом тижня реалізовано 213 тис. куб. м газу на ринках «на добу наперед» і внутрішньодобовому. Активними були учасники переважно на двох сегментах короткострокового ринку в ГТС, проте реалізація була також і в ПСГ. Ціна знижувалась, як і на довгостроковому ринку, досягнувши значення 14 009 грн у п’ятницю, 9 липня.

Читайте також: Газпром не поспішає збільшувати поставки попри дефіцит газу в Європі - оператор ГТС

Зазначається, що минулого тижня спостерігалося зниження цін на газ і на європейських хабах. Зокрема, ціни на TTF досягли своїх історичних максимумів на торгах у понеділок, 5 липня, і потім суттєво впали – з 37,8 євро/Мвт-год 6 липня до 33,91 євро/МВт-год 9 липня. З огляду на тенденцію до помірного зниження цін, фахівці УЕБ розраховують на початок деескалації на ринку газу в середньостроковій перспективі.

Водночас, спотові та ф’ючерсні ціни на газ у Європі зберігались приблизно на одному рівні. Найдорожчими були контракти на 4 квартал 2021 року - +3% до поточних спотових цін.

Як повідомлялося, у перший день липня було досягнуто історичного рекорду цін природного газу на УЕБ – Нафтогаз Трейдинг реалізував ресурс серпня по післяплаті за ціною 15 358,5 грн. Здорожчання газу відбувалося на тлі аналогічної тенденції на європейських хабах.

Читайте також: Україна за місяць в 11 разів збільшила імпорт газу з ЄС

Серед причин зростання ціни на газ УЕБ називала рекордну вартість квот на викиди вуглекислого газу, низькі запаси в сховищах, недостатні для ринку обсяги постачання газу з Росії, перебої з постачанням з Норвегії, суттєве зниження поставок LNG в Европу через планові ремонти.

Середньодобовий імпорт газу в Україну минулого тижня становив 14,7 млн куб. м.

Згідно з оглядом, імпорт природного газу з європейського напрямку надходив з Угорщини та невеликими обсягами з Польщі в середньому по 14,7 млн куб. м. на день. Водночас, Обсяг внутрішнього видобутку складав в середньому 53,7 млн куб. м на добу.

Закачування природного газу значно перевищує відбір з підземних газосховищ (ПСГ) і станом на 8 липня в сховищах України знаходилось 16,5 млрд куб. м природного газу, що на 0,25 млрд куб. м більше, ніж на кінець минуло тижня. Відбір з ПСГ складав за середньодобовим значенням близько 0,012 млн куб. м.

Мінімум споживання газу зафіксований 4 липня - 32 млн куб. м, 8 липня було спожито 38,9 млн куб. м "блакитного палива".

Як повідомлялося, голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що Україна має достатньо газу для стабільного проходження опалювального сезону і продовжує закачування палива у підземні газосховища.

Згідно з планом підготовки до опалювального сезону 2021/2022 років, до початку сезону Україна має накопичити щонайменше 17 млрд кубометрів газу у підземних газосховищах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-