Суд зобов’язав Енергоатом поновити на посаді звільненого антикорупційного уповноваженого

Суд зобов’язав Енергоатом поновити на посаді звільненого антикорупційного уповноваженого

Укрінформ
Суд зобов’язав Державне підприємство «Енергоатом» поновити на посаді антикорупційного уповноваженого, якого звільнили за інформацію про корупцію на підприємстві.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції.

Шевченківський районний суд Києва закінчив розгляд справи про незаконне звільнення уповноваженого із реалізації антикорупційної програми ДП «НАЕК «Енергоатом» Олега Поліщука.

«Раніше уповноважений повідомив Національне антикорупційне бюро України про факти кримінальних корупційних правопорушень на підприємстві, після чого отримав статус викривача корупції», - ідеться у повідомленні.

НАЗК виступило третьою особою в цій справі, забезпечуючи захист прав викривача.

Суд прийняв рішення на користь Поліщука та визнав незаконним і скасував наказ про застосування до викривача дисциплінарного стягнення у виді звільнення. Суд поновив його на посаді директора із запобігання і протидії корупції – особи, відповідальної за реалізацію антикорупційної програми, а також стягнув з Енергоатому зарплату в розмірі 330 тис. грн на користь викривача за час вимушеного прогулу.

«НАЗК як третя особа допомогло довести суду, що звільнення антикорупційного уповноваженого відбулося саме через його повідомлення про корупцію та суперечило вимогам антикорупційного законодавства, а також стало заходом негативного впливу до викривача», - зауважили в агентстві.

У НАЗК наголосили, що захист викривачів корупції — один із пріоритетів роботи агентства. З початку 2020 року 18 справ щодо прав викривачів, у яких НАЗК брало участь як третя особа, були вирішені на користь викривача корупції.

Читайте також: Міненерго підтримує передачу «СхідГЗК» в управління Енергоатому

Як повідомляв Укрінформ, керівник Енергоатому Петро Котін підписав накази про відсторонення від посади, дисциплінарну відповідальність та звільнення уповноваженого із реалізації антикорупційної програми ДП «НАЕК «Енергоатом» Поліщука. Звільненню Поліщука передувало його повідомлення у 2020 році до НАЗК про ознаки кримінального корупційного правопорушення з боку посадовців підприємства. Після цього Поліщук набув статусу викривача.

3 березня голова НАЗК Олександр Новіков виніс припис Кабінету Міністрів для усунення порушень антикорупційного законодавства в діяльності Енергоатому та скасування незаконного наказу підприємства про звільнення Поліщука.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-