«Промисловий безвіз»: Україна впровадила близько 80% норм ЄС про безпеку продуктів

«Промисловий безвіз»: Україна впровадила близько 80% норм ЄС про безпеку продуктів

Укрінформ
Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс позитивно оцінив зусилля України на шляху до підписання Угоди АСАА з Євросоюзом (так званого промислового безвізу) та звернув увагу на обсяг впровадження стандартів ЄС для харчових продуктів в Україні.

Про це він заявив на Міжнародній конференції з питань реформ в Україні, яка проходить у Вільнюсі (Литва), повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми досягаємо гарного прогресу щодо оцінювання готовності України до обговорення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції... В Україні це відомо як “Промисловий безвіз”, ми це звемо ACAA”, - сказав представник ЄК.

Він зауважив, що ця угода значно полегшить доступ українських продуктів до ринку ЄС.

Читайте також: Оновлення Угоди про асоціацію: Зеленський назвав «завдання мінімум» до саміту Україна-ЄС

За його словами, ще є над чим працювати перед початком перемовин, але Україна "вже доклала багатьох зусиль для відповідності європейським стандартам і положенням”.

Віцепрезидент Єврокомісії також зазначив, що Україна перебуває на шляху до приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту.

“Щойно це буде зроблено, ця полегшена процедура і менший час очікування на митниці допоможе безпосередньо компаніям та клієнтам як у ЄС, так і в Україні”, - акцентував Домбровскіс.

Посадовець також звернув увагу, що Україна впровадила близько 80% законодавства ЄС про безпечність харчових продуктів і 45% законодавства щодо тварин, у сфері охорони здоров’я та добробуту.

Читайте також: Україна може підписати «авіаційний безвіз» з ЄС вже восени

“Це дуже добрі новини, і це відкриває шлях до прогресу в аграрній сфері”, - наголосив віцепрезидент ЄК.

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив 17 лютого, що Україна сподівається цього року підписати з Європейським Союзом угоду щодо "промислового безвізу", який надасть широкі можливості для малого та середнього бізнесу.

Наприкінці жовтня минулого року розпочала роботу попередня оціночна місія ЄС стосовно готовності інфраструктури якості України до укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Угода АСАА, «Промисловий безвіз»).

Читайте також: Україна планує домовитися з ЄС про п’ять «безвізів» - Шмигаль

Угода про асоціацію України та ЄС передбачає перспективу укладення угоди щодо «промислового безвізу». Раніше в уряді заявляли, що потенційно ACAA може охопити до п’ятої частини українського експорту до ЄС, передусім продукцію машинобудування, полегшивши торгівлю і піднявши імідж української продукції на глобальних ринках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-