Ціна газу на українській біржі побила історичний рекорд

Ціна газу на українській біржі побила історичний рекорд

Укрінформ
Минулого тижня ціна газу на Українській енергетичній біржі (УЕБ) встановила історичний рекорд - 15 358 гривень за 1 тис. куб. м.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в огляді ринку природного газу 28 червня - 2 липня, підготованому УЕБ.

Зазначається, що стартові ціни ресурсів мали тенденцію до зростання протягом тижня. 1 липня було досягнуто історичного рекорду цін природного газу на УЕБ – Нафтогаз Трейдинг реалізував ресурс серпня по післяплаті за ціною 15 358,5 грн. На торгах у п’ятницю, 2 липня, ціна була знижена до 15354 грн. Остання котирувальна ціна ресурсу липня за передплатою склала 15180 грн.

Станом на 2 липня середня стартова ціна ресурсу липня на продаж становила 14999 грн, що на 9% більше, ніж 29 червня.

За тиждень реалізовано 41,31 млн куб. м. природного газу, переважно ресурсу серпня в ГТС України. Також були результативні продажі ресурсу в ПСГ – 300 тис. куб. м.

Згідно з оглядом, минулого тижня тривала активна торгівля ресурсом липня та серпня. Загалом заявки на купівлю та продаж природного газу формували 8 компаній, зокрема, Нафтогаз Трейдинг, Де Трейдинг, ПГНК, Центренерджи.

На короткостроковому ринку природного газу УЕБ протягом тижня реалізовано 755 тис. куб. м. Найбільші обсяги спостерігались у торгівлі в підземних газосховищах. Ціна газу також зростала, але не так стрімко, як на довгостроковому ринку, досягнувши значення 14 500 грн. за 1 тис. куб. м у 2 липня.

Зазначається, що минулого тижня рекорд встановили й ціни на європейських хабах. Так, ціни на TTF виросли до 36 євро за МВт.г. (майже 450 дол. за 1 тис. куб. м.). Найнижчі котирування спостерігались на хабі Gaspool, які станом на 2 липня становили 35,93 євро/МВт.г. На інших хабах спотова ціна становила до 36,63 євро/МВт.г.

Серед причин зростання ціни на газ УЕБ називає рекордну вартість квот на викиди вуглекислого газу, низькі запаси в сховищах, недостатні для ринку обсяги постачання газу з Росії, перебої з постачанням з Норвегії, суттєве зниження поставок LNG в Европу через планові ремонти.

Читайте також: Україна за два місяці накопичила у підземних сховищах 0,93 мільярда кубометрів газу

Як повідомлялося, генеральний директор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон зазначив, що газ у Європі подорожчав до максимуму за останні 13 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-