Вітренко піде до суду через новий припис НАЗК

Вітренко піде до суду через новий припис НАЗК

Укрінформ
Голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявив, що припис Національного агентства з питань запобігання корупції щодо розірвання з ним контракту суперечить законодавству та буде оскаржений в суді.

Як передає Укрінформ, Вітренка цитує пресслужба «Нафтогазу».

«Згідно із чинним законодавством, такого способу реагування НАЗК на порушення, як припис, не передбачено у разі застосування статей 26 та 67 Закону України «Про запобігання корупції». Законом України «Про запобігання корупції» у частині 2 статті 26 передбачено, що порушення встановленого пунктом 1 частини першої цієї статті в частині обмеження щодо укладення трудового договору (контракту) є підставою для припинення відповідного договору», - зазначив він.

Згідно з повідомленням, у разі виявлення порушень, передбачених частиною першою статті 26 закону «Про запобігання корупції», НАЗК має звернутися до суду для припинення трудового договору чи контракту та визнання правочину недійсним.

«Чому НАЗК не звертається до суду для припинення відповідного контракту, а грається в політику і в чиїх інтересах це відбувається? Чому досі Нацагентство не реалізувало надане законом право на звернення до суду, а штампує приписи, умисно поглиблюючи конфлікт, автором якого є вони самі?» - відреагував Вітренко на припис НАЗК.

Читайте також: Шмигаль пояснив судову тяганину навколо призначення Вітренка

Як повідомлялося, Національне агентство з питань запобігання корупції направило припис голові наглядової ради НАК «Нафтогаз України» Клер Споттісвуд з вимогою припинити контракт з головою правління компанії Юрієм Вітренком.

Кабінет Міністрів 28 квітня звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління НАК «Нафтогаз України», призначивши на цю посаду Вітренка.

Голова НАЗК Новіков 14 червня вніс уряду припис про усунення порушень ст. 26 Закону “Про запобігання корупції”, у якому вимагається скасувати як незаконні пункти 8 та 9 розпорядження уряду № 370-р, згідно з якими обрано та призначено Вітренка головою правління НАК “Нафтогаз України” і підписано з ним контракт, а також порушити питання щодо припинення строку дії контракту з головою правління НАК як незаконного.

Вітренко заявив, що буде оскаржувати припис НАЗК у судовому порядку як незаконний та упереджений.

Міністр юстиції Денис Малюська зауважив, що на момент ухвалення розпорядження про призначення Вітренка Кабмін виконував повноваження не лише загальних зборів акціонерів НАК «Нафтогаз України», а й наглядової ради.

16 червня Прем'єр-міністр Денис Шмигаль звернувся з позовом до ОАСК, у якому просить скасувати припис, винесений йому Національним агентством з питань запобігання корупції від 14 червня щодо Вітренка.

18 червня Окружний адміністративний суд Києва, розглянувши заяву про забезпечення позову, задовольнив її та ухвалив зупинити дію припису НАЗК до набрання законної сили рішення у справі за позовом Прем'єр-міністра до Нацагентства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-