Фонду гарантування дозволили позиватись в інтересах кредиторів неплатоспроможних банків

Фонду гарантування дозволили позиватись в інтересах кредиторів неплатоспроможних банків

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила зміни до Кримінального процесуального кодексу щодо набуття Фондом гарантування вкладів фізичних осіб статусу цивільного позивача.

Як передає кореспондент Укрінформу, за відповідний законопроєкт №4547 «Про внесення змін до статті 128 Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей набуття Фондом гарантування вкладів фізичних осіб статусу цивільного позивача» у другому читанні проголосували 274 народні депутати.

Документ вносить зміни до статті 128 КПК в частині запровадження норм, які нададуть ФГВФО можливість подавати цивільні позови в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку або банку, щодо якого було прийнято рішення про ліквідацію з підстав, визначених статтею 77 Закону «Про банки і банківську діяльність», вимоги яких акцептовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, та набувати статусу цивільного позивача, який зберігається за ним після припинення неплатоспроможного банку або банку щодо якого було прийнято рішення про ліквідацію з підстав, визначених статтею 77 Закону «Про банки і банківську діяльність», як юридичної особи.

Ці зміни мають на меті вдосконалення та підвищення ефективності механізму, який використовує Фонд задля задоволення вимог кредиторів банків, які виводяться з ринку, оскільки стягнуті з винних осіб кошти на покриття збитків будуть спрямовані виключно на їх погашення у порядку черговості, визначеній Законом «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Такий законодавчий механізм відкриватиме додаткову юридичну можливість для повернення активів збанкрутілих банків та притягнення колишніх власників та керівників банків, що виводяться Фондом з ринку, до відповідальності за заподіяні збитки.

Читайте також: На початок червня вклади фізосіб у банках перевищували ₴616 мільярдів

Як повідомлялося, у першому читанні законопроєкт №4547 «Про внесення змін до статті 128 Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей набуття Фондом гарантування вкладів фізичних осіб статусу цивільного позивача» ухвалено 20 травня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-