Україна планує домовитися з ЄС про п’ять «безвізів» - Шмигаль

Україна планує домовитися з ЄС про п’ять «безвізів» - Шмигаль

Укрінформ
За п’ять років експорт українських товарів до Європейського Союзу зріс на 60% і цього року, як очікується, він досягне 20 млрд євро.

Як передає Укрінформ, про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Фейсбуці.

"За останні 5 років експорт українських товарів у ЄС збільшився на 60%. Вже цього року експорт української продукції до Євросоюзу може сягнути 20 млрд євро. Європейський Союз є найбільшим торговельним партнером України. Більше 40% всієї торгівлі у нас йде з країнами ЄС", - написав Шмигаль.

Він наголосив, що 7 років тому, 27 червня 2014 року, було підписано економічну частину Угоди про асоціацію з ЄС. За останні 5 років ця угода виконана на 54%. "І це дійсно гарний показник, який демонструє, що ми за пів кроку до ключових правил ЄС в різних галузях", - прокоментував Шмигаль.

Читайте також: У Мінекономіки анонсували другий етап оцінювання для «промислового безвізу» у вересні

Прем'єр-міністр зазначив, що одним із головних пріоритетів України в останній рік стала підготовка до оновлення торговельної частини Угоди про асоціацію. Зокрема, проводиться діалог з українським бізнесом, аби максимально врахувати його потреби та збільшити доступ українських товарів на європейські ринки.

"Також в найближчі кілька років ми плануємо домовитися з Євросоюзом про 5 "безвізів" у різних сферах. Мова йде про "промисловий безвіз", "авіаційний безвіз", "цифровий безвіз" "енергетичний безвіз" та "митний безвіз", - повідомив Шмигаль.

Так, "промисловий безвіз" (угода АСАА) – це визначення української системи технічного регулювання та оцінки відповідності на рівні з європейською. Він дозволяє виробникам промислової продукції отримувати необхідні сертифікати в Україні, а не їхати в ЄС у пошуках офіційного представника. Підписання "промислового безвізу" Шмигаль прогнозує у найближчий рік.

"Авіаційний безвіз" (угода про Спільний авіаційний простір). Дозволить українським авіаперевізникам отримати розширений доступ на ринок ЄС і натомість європейські компанії зайдуть в Україну. Відтак конкуренція сприятиме зниженню цін на авіаквитки."Є всі сподівання, що ця угода також буде підписана вже цьогоріч", - додав прем'єр-міністр.

"Митний безвіз" передбачає обмін митними даними між Україною та країнами Європи, що це означає зменшення простору для шахрайства щодо митної вартості, а також спрощення роботи митниці для білого бізнесу. За словами Шмигаля, вже в 2022 році Україна може розпочати процес приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту.

"Енергетичний безвіз з ЄС – це відокремлення від енергосистеми з Білоруссю та Росією та приєднання до європейської енергомережі ENTSO-E. Ринок електроенергії стане більш конкурентним та прозорим. Ми станемо частиною великої європейської енергетичної системи із чіткими та зрозумілими правилами гри. Це важливий етап для нашої енергетичної незалежності. Плануємо, що таке приєднання відбудеться вже в 2023 році", - зауважив прем'єр-міністр.

Читайте також: Уряд і Світовий банк уклали угоду на $350 мільйонів - Шмигаль

"Цифровий безвіз" є приєднанням до цифрового ринку ЄС. Шмигаль наголосив, що позитивний ефект від приєднання до цього ринку експерти оцінюють в декілька мільярдів доларів для економіки нашої країни. Він нагадав, що у 2020 році Мінцифри була розроблена дорожня карта інтеграції до цифрового ринку ЄС.

Як повідомлялося, раніше Шмигаль заявив, що за січень-травень 2021 року експорт до Європейського Союзу зріс більш як на третину, а це - додаткові 2,7 млрд дол. виручки для українського бізнесу.

Країни ЄС (28) є найбільшими торговельними партнерами України. Питома вага цих країн у зовнішньоторговельному обороті товарів і послуг України у 2020 році становила 40,7%.

За даними Держстату, за січень-березень 2021 року порівняно з аналогічним періодом 2020 року імпорт товарів в Україну збільшився на 11,0%, до 15,02 млрд дол., експорт – на 12,0%, до 13,71 млрд дол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-