ВВП цьогоріч зросте на 4,1% - Мінекономіки

ВВП цьогоріч зросте на 4,1% - Мінекономіки

Укрінформ
Валовий внутрішній продукт (ВВП) України за підсумками 2021 року зросте на 4,1% порівняно із 2020 роком.

Як передає Укрінформ, відповідний прогноз оприлюднило Міністерство економіки.

«ВВП вийде на позитивний тренд у другому кварталі 2021 року, а за підсумками року прогнозується зростання на рівні 4,1%», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що, згідно із даними Держстату, за підсумками першого кварталу 2021 року сезонно скоригований ВВП зменшився на 1,2% порівняно з попереднім кварталом. Падіння ВВП в І кварталі 2021 року, вважають у міністерстві спричинене, перш за все, запровадженням зимового та регіональних весняних локдаунів, а також низькою економічною активністю, що традиційно спостерігається на початку року.

Читайте також: Звіт Мінфіну про виконання держбюджету-2020

Найбільшого скорочення зазнали такі складові попиту, як інвестиції (-4,9%) та експорт (-4,7%) через повільне відновлення світового попиту в умовах суттєвого зростання цін на сировинних ринках. Разом з тим мало місце зростання кінцевих споживчих витрат на 1,4% завдяки збільшенню мінімальної заробітної плати, а також витрат бюджету на забезпечення медичних потреб та підтримку населення і бізнесу з метою стимулювання попиту. Зокрема, з 1 січня 2021 року відбулось підвищення мінімальної заробітної плати до 6000 грн та, відповідно, середньомісячної заробітної плати (за даними Держстату у І кварталі 2021 року реальне зростання заробітної плати порівняно із I кварталом 2020 року становило 8,5%).

Читайте також: Економіка України почала виходити з 16-місячної кризи - Нацбанк

Динаміка ВВП за І квартал 2021 року, наголошують у Мінекономіки, відповідає раніше прогнозованим тенденціям. Проте за підсумками ІІ кварталу 2021 року очікується, що ВВП вийде на позитивний тренд.

Позитивні тенденції обумовлять: скасування карантинних обмежень та відновлення економічної активності, початок нового будівельного сезону і польових робіт в сільському господарстві, процеси вакцинації в країні та світі, а також продовження стимулювання споживчого попиту з урахуванням збільшення соціальних стандартів та матеріальної підтримки з боку держави бізнесу та населення. В цілому за підсумками року Мінекономіки очікує зростання ВВП на 4,1%.

Читайте також: Нацбанк прогнозує сповільнення інфляції восени

Як повідомляв Укрінформ, порівняно із попереднім кварталом ВВП країни у І кварталі 2021 року зменшився на 1,2% (з урахуванням сезонного фактору) , а порівняно із I кварталом 2020 року – на 2,2%. Номінальний ВВП за січень-березень 2021 року становив 1008,6 млрд грн, а ВВП у розрахунку на одну особу –24 280 грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-