Газ у Європі подорожчав до максимуму за останні 13 років

Газ у Європі подорожчав до максимуму за останні 13 років

Укрінформ
У Європі ціна на газ досягла 13-річного максимуму - 29,575 євро за МВт/год.

Про це повідомив генеральний директор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Вартість газу на європейському хабі TTF досягла 13-ти річного максимуму», - написав він і оприлюднив відповідний графік, який свідчить, що газ нині коштує 29,575 євро за МВт/год.

За словами Макогона, ціна зросла майже у 6 разів з літа минулого року.

Як повідомлялося, наприкінці березня 2021 року Європа завершила рекордний сезон відбору газу з підземних сховищ. Загалом до кінця сезону із ПСГ було піднято майже 69 млн куб. м, що на 24 млрд куб. м більше, ніж роком раніше. Натомість мав розпочатися сезон закачування природного газу до газосховищ - газівники для компенсації рекордного відбору мають закачати майже такий самий обсяг газу до сховищ. Це надасть підтримку імпорту всіма напрямами: і трубами, і в скрапленому вигляд, для чого потрібно збільшити пропозицію. Але російський Газпром, як монопольний постачальник газу до Європи, відмовляється збільшити пропозицію через український газопровід.

Читайте також: «Нічого про нас – без нас», або Якою має бути позиція України щодо переговорів про «Північний потік-2»

Після зростання 14 червня ціни на природний газ до 29,3 євро за кубометр Макогон заявив, що збільшення пропозиції - єдиний можливий спосіб знизити ціну на газ. І зробити це може лише Газпром, як монопольний постачальник газу до Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-