Міненерго планує розпочати аукціони з розподілу квот підтримки для ВДЕ

Міненерго планує розпочати аукціони з розподілу квот підтримки для ВДЕ

Укрінформ
Міністерство енергетики планує розпочати проведення аукціонів з розподілу квот підтримки для виробників електроенергії з відновлювальних джерел енергії (ВДЕ). 

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко 18 червня під час виступу у Верховній Раді.

«Міненерго бачить майбутній розвиток відновлювальних джерел енергетики на конкретних засадах з урахуванням ринкових механізмів ціноутворення та потреб енергосистеми. І ефективною системою стимулювання має стати проведення аукціонів серед розподілу квот підтримки. Це дозволить визначити обсяги та території розміщення об’єктів ВДЕ та забезпечити підтримку необхідних для енергосистеми проектів», - сказав Галущенко.

За його словами, міністерство вже розробило та оприлюднило зміни до порядку проведення аукціонів і, в разі їх затвердження урядом, будуть представленні квоти та графіки їх проведення. До того ж, повідомив міністр, Міненерго працює над правовою базою для залучення виробників електроенергії з ВДЕ до участі в ринку електроенергії. Одним з можливих механізмів такої взаємодії, вважає Галущенко, є перехід на вибір від системи підтримки виробників за моделлю «зеленого» тарифу до системи Feed-in premium (FIP).

«Це дозволить виробникам бути повноцінними учасниками ринку, а також формувати власну комерційну стратегію продажу електроенергії», - додав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, НЕК «Укренерго» прогнозує зниження темпів зростання виробництва електроенергії з ВДЕ в Україні від 16% у 2022 році до 2,4% у 2031 році.

Читайте також: Міненерго презентує новий механізм тарифоутворення для споживачів електроенергії

Також повідомлялося, що у 2020 році Міненерго представило річні квоти підтримки відновлюваної енергетики. Зокрема, загальна потужність, що пропонувалась до розподілу на аукціонах становила 365 МВт. Показники річних квот на 2022-2025 роки є індикативними та можуть бути переглянуті.

FIP – це схема підтримки генерації електроенергії з ВДЕ, за якої виробнику гарантується фіксована або змінна надбавка до ціни, за якою він продає електроенергію на ринку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-