Валентина Унинець-Ходаківська, в.о. ректора Університету Державної фіскальної служби України
Український фінтех-ринок може стати одним із центрів європейського фінансового технологічного простору
18.06.2021 12:32

В Україні триває реформування державних органів, один із напрямків якого – їх кадрове оновлення. Поміж структур, за змінами в яких журналісти й суспільство стежать особливо уважно, – Державна податкова служба і Митниця.

Приміром, голова Державної митної служби Павло Рябікін вважає, що в рамках кадрової реформи варто замінити до 50% особового складу митних органів. І якщо на перших етапах реформування акцент роблять на доброчесності й нетолерантності співробітників державних служб до корупції, надалі все більше значення матимуть якість підготовки фахівців та їхня спроможність працювати в нових умовах.

Це добре розуміють в Університеті державної фіскальної служби України, де готують майбутніх податківців, митників, економістів, юристів, бухгалтерів, аудиторів, аналітиків, менеджерів, IT-фахівців. Особлива увага – практичним навичкам і, зважаючи на світові тенденції, – опануванню сучасних цифрових технологій. У травні з ініціативи Міністерства фінансів і за підтримки Проєктного офісу реформ університет та Львівська Політехніка започаткували спільну навчальну фінтех-програму підготовки фахівців (магістрів) для державного і приватного секторів.

Про завдання проєкту, а також про шляхи розв’язання проблеми забезпечення якісними кадрами сфери державних фінансів – у розмові з виконувачкою обов’язків ректора Університету Державної фіскальної служби України Валентиною Унинець-Ходаківською.

ПРО ДЕРЖСЛУЖБОВЦІВ ТА ФІНАНСИСТІВ МАЙБУТНЬОГО

- Пані Валентино, що змінилося за останні роки в підготовці фахівців для фіскальних органів та сфери державних фінансів? Як реагує вітчизняна система освіти на нові виклики й нові можливості, на потребу в фахівцях нового типу?

За якісні кадри з державою дедалі активніше конкуруватиме приватний сектор

- Нашою новою реальністю стає цифровізація. У світі сформувалася низка стійких тенденцій, які свідчать про значний потенціал зростання частки цифрових технологій у фінансовій сфері. І розвиток цих технологій вимагає від фахівців Міністерства фінансів та його профільних служб вміння моніторити й аналізувати ті для багатьох невидимі процеси, що відбуваються у фінансовій сфері. Адже гроші – це, як-то кажуть, “кров” економіки. Її "склад" треба вміти контролювати, виявляти корупційні схеми, унеможливлювати розкрадання й забезпечувати ефективність використання ресурсів. Тобто, виконувати аналітичну функцію, яка нині притаманна не тільки Міністерству фінансів, Мінекономіки, Міністерству цифрової трансформації, а й новоствореним антикорупційним органам та Бюро економічної безпеки, яке незабаром запрацює в Україні. Цим структурам, поміж іншого, потрібні фахові фінансисти. Не силовики, а саме аналітики.

І за якісні кадри з державою дедалі активніше конкуруватиме приватний сектор. За інформацією Gartner, провідної світової дослідницько-консалтингової компанії у сфері інформаційних технологій, через брак професіоналів – 30% позицій у фінтех-секторі в найближчій перспективі залишатимуться вакантними. При цьому 56% фінансових організацій світу вже включили цифрову трансформацію до своїх бізнес-стратегій, а за п'ять років 82% фінорганізацій очікують на збільшення кількості партнерств з фінтех-компаніями. Адже розвиток таких компаній і технологій – світовий тренд. Що означатиме перманентний запит на кадри, які спроможні супроводжувати цей розвиток. Отже, виникає необхідність у підготовці висококваліфікованих фахівців, як ви висловилися, “нового типу”.

- У тім числі, і в Україні?

- Безперечно, ці питання актуальні й для нашої країни. Так, за останні три роки створено 47 компаній у цій галузі, 52% фінтех-компаній стали учасниками міжнародного фінансового ринку. Це свідчить про високий рівень наших “айтішників” та фінтех-сектору, який є конкурентним на світовому ринку. Це ми бачимо навіть, аналізуючи успіхи нашого Міністерства цифрової трансформації. Не забуваймо і про децентралізацію. Місцеві громади також потребують нових кадрів та підвищення кваліфікації працівників. В ОТГ навіть ввели обов’язкову посаду заступника голови з цифровізації. Що вже й казати про те, що на рівень громад переводять більшість адміністративних послуг, які надаються населенню.

ПРО ФІНАНСОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В БІЗНЕСІ ТА ПОВСЯКДЕННОМУ ЖИТТІ

- Поняття “цифровізація” більш-менш відоме широкому загалу. А що таке “фінтех-технології”? І яке значення вони мають у нашому житті? Поясніть людям, про що йдеться і що, власне, їм, нашому суспільству, від того, що Україна матиме успіх саме у цьому напрямку, що країна матиме хороших фахівців саме за цими спеціальностями?

Різко зросла кількість людей, які взаємодіють з фінансовими установами у цифровому форматі

- FinTech, або фінансові технології – це будь-які інновації в галузі фінансових послуг. Іншими словами, все, що робить переміщення грошей через надання фінпослуг швидшим, надійнішим, зручнішим. Для прикладу назву основні тенденції FinTech, притаманні 2021 року: розвиток блокчейн-рішень, технології штучного інтелекту і машинного навчання, відкритий банкінг, мобільні технології, технологія регулювання (RegTech). Якщо говорити про світові тренди розвитку фінансових технологій, то вони свідчать: дві третини усіх фінансових транзакцій тепер здійснюються онлайн (це тренд і це наша об’єктивна реальність), щороку створюється 500 нових фінтех-стартапів. Тобто, ідеться про колосальний прорив. І він бодай частково спровокований процесами, які у 2020-2021-му охопили світ. Маю на увазі історію з COVID-19. Через це, поміж іншого, різко зросла кількість людей, які взаємодіють з фінансовими установами у цифровому форматі. З огляду на те, що все більше компаній переводять свою діяльність у цифрову форму, починає інтенсивніше розвиватися ІТ-сфера, пропонуючи все нові й нові інноваційні продукти, які дозволяють заощаджувати час, збільшувати доходи, покращувати обслуговування та підвищувати рівень безпеки фінансових операцій. Яскравий приклад – криптовалюта – цифрова валюта з підвищеною безпекою та високою швидкістю переміщення від одного користувача до іншого, оминаючи традиційні фінансові схеми (наприклад, без участі банків). Кілька років тому це була технологічна "екзотика", нині – реальний інструмент інвестицій та заощаджень.

Варто зазначити, що український фінтех-ринок має серйозний потенціал, щоб бути одним із найрозвиненіших центрів європейського фінансового технологічного простору. Тобто, Україна має в цій сфері неабиякі перспективи. Освітяни це усвідомлюють і готуються діяти на випередження. Старі підходи вже не спрацьовують. Технології настільки швидко розвиваються, що доки ми підготуємо фахівця з 1-го курсу до 3-го, його знання вже застаріють. Тому освітяни самі мають бути включені в систему фінтех-технологій. Вони повинні бути хорошими практиками, які, до того ж, можуть науково обґрунтувати тенденції, що простежуються “тут і зараз”, а також визначатимуть наше майбутнє.

ПРО НОВУ ФІНТЕХ-ПРОГРАМУ, ЩО ПОЄДНАЄ “АЙТІШНЕ” Й “ФІНАНСОВЕ”

- І в цьому зв’язку, певно, відбуваються зміни в освітньому процесі, коли потрібно не просто начитувати лекції за конспектами, що писалися 15-20 років тому, а вчити студентів думати, займатися самоосвітою і вже з перших курсів отримувати практичні навички?

- Нині це для нас як ніколи важливо. Ми пишаємося статусом профільного закладу вищої освіти в системі Міністерства фінансів України. Саме під патронатом Мінфіну беремося за втілення магістерської програми з фінтех-технологій. При цьому, скориставшись новими можливостями, які надає Закон “Про вищу освіту” (мова про мережеві форми навчання), уклали договір про співпрацю з Національним університетом “Львівська політехніка”.

- Розкажіть про особливості нової програми і про те, на який ефект розраховуєте у результаті такого “подвійного освітнього удару”, коли фахівців готуватимуть одразу два виші.

Де, як не на міжбанківській валютній біржі, можна опановувати і “прокачувати” свої знання?..

- Сучасна освітньо-професійна програма за спеціальністю “Фінанси, банківська справа та страхування” втілюватиметься за підтримки Проєктного офісу реформ Мінфіну з нового навчального року. Її базовим стейкхолдером є Українська міжбанківська валютна біржа. Голова правління УМВБ Анатолій Гулей не лише читатиме у нас лекції, а й запропонував майданчик для офлайн-занять для магістрів. Де, як не на міжбанківській валютній біржі, можна опановувати і “прокачувати” свої знання?..

До підготовки магістрів залучатимемо не лише кращих викладачів двох вишів, а й колег з інших навчальних закладів, практиків з усієї України і з-за кордону. Додам, що формування переліку дисциплін курсу відбувалося за узгодженням із зацікавленими особами, потенційними роботодавцями. Тому впевнена, що 100% наших магістрів будуть працевлаштовані, бо на них уже чекають. І працедавці вже замовляють, хто має викладати дисципліни, які це мають бути курси. Це такий своєрідний освітній прорив. Уявіть собі, що до навчального процесу одночасно залучаються і фінансисти, й ІТ-спеціалісти. Таке поєднання має ефект синергії, адже студенти фінансової спеціальності одночасно отримуватимуть знання з інформаційних систем. Наприклад, вони зможуть розробляти технічні завдання для проєктування інформаційних систем, здійснювати фінансове моделювання, створювати і впроваджувати нові фінансові технології, розробляти дорожні карти через моделювання економічних процесів, моделювати фінансові ризики...

Крім того наші магістранти матимуть можливість стажуватися в Мінфіні, в його профільних службах, у кращих ІТ-компаніях, в банківських, страхових та фінансових структурах. За півтора року випускники пройдуть обов’язковий практичний вишкіл з можливістю подальшого працевлаштування у підпорядкованих Мінфіну установах та у великих фінансових компаніях.

ПРО ПЕРСПЕКТИВИ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ І ЙМОВІРНІ ЗАРПЛАТИ

- Але ж потенційно йдеться і про сотні інших ймовірних робочих місць...

- Розвиток технологій модернізує традиційні фінансові послуги в різних галузях. Отримані професійні навички випускники зможуть реалізовувати, зокрема, у сфері кредитування і управління особистими фінансами. Також випускники можуть займатися соціальним трейдингом, алгоритмічною біржовою торгівлею, сприяти підвищенню фінансової грамотності населення. Адже технології стрімко розвиваються. А основні споживачі фінансових послуг – пенсіонери, для яких цифрові технології – ще та “китайська грамота”. Тому наші студенти й випускники паралельно виконують соціальну місію – проводять безплатні тренінги для людей поважного віку. А візьмімо, до прикладу, обслуговування платежів і роздрібних транзакцій, смарттермінали та сервіси масових виплат, блокчейни криптовалюти, банкінг, страхування.... Цей перелік можна продовжувати. Все нині втілюється у новому форматі. При цьому програма розрахована не тільки на бакалаврів, які переходять на магістерський рівень підготовки. Ми пропонуємо кілька варіантів навчання для тих, хто вже працює – зокрема, і на держслужбі: друга вища освіта, дуальна форма освіти, коли працівник має можливість поєднувати роботу й навчання. Цей напрямок підвищення кваліфікації працівників активно підтримують Міністерство фінансів, Державна податкова служба, Держаудитслужба та інші відомства. Нещодавно наш університет відвідала Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анка Фельдгузен. Вона розповіла, що і Міністерство фінансів Німеччини має профільний навчальний заклад на кшталт нашого. І там активно використовують дуальну форму. Йдеться про об’єктивну реальність, яка змушує відмовлятися від радянських стереотипів та підходів, коли всі, хто хоче зробити кар’єру й добре заробляти, повинні мати диплом про вищу освіту. Зараз рівень бакалавра достатній для того, щоб працювати й отримувати хорошу зарплатню. Тому не всі бакалаври готові йти в магістратуру. Вони хочуть працювати, бути самодостатніми, а по можливості – поєднувати роботу з навчанням. Тому дуальна форма освіти для нас пріоритетна.

- А чи не буде повторення ситуації, яку зараз маємо з юристами чи економістами “старого” зразка, котрі не можуть знайти роботу через велику конкуренцію на ринку праці? Бо ледь не у кожному навчальному закладі був набір на “модні” спеціальності.

Середня місячна зарплата фінтех-фахівців у провідних компаніях – близько $6 тисяч

- Через згаданий вже брак кадрів робота для таких спеціалістів буде завжди. Тим паче, коли йдеться про “універсальних солдатів” фінансового ринку, котрі поєднують знання та навички фінансистів і айтішників. Це дуже важливо з огляду на сучасні тенденції в пошуку проєктних команд для технологічних та фінансових компаній. Дедалі частіше там воліють не наймати окремих працівників, а створювати команди фахівців, спроможні дати сукупний економічний ефект. Звідси – й особливий підхід до оплати праці таких спеціалістів. Середня місячна зарплата фінтех-фахівців у провідних компаніях – близько 6 тисяч доларів. Звичайно, в Україні стартова зарплатня для випускника буде нижчою. Але рівень зарплат у цій сфері – один із найвищих по країні. Й тенденція до її зростання спостерігається третій рік поспіль.

Цифрова трансформація неминуча. І це ми всі вже сприймаємо як реальність. Сфера FinTech змінює “правила гри” традиційних фінансових сервісів, замінюючи їх новітніми технологічними рішеннями. Фінансові технології – це інноваційне майбутнє. В царині фінансів – ключ до нових можливостей і до кар’єрного зростання та формування майбутніх лідерів цієї перспективної галузі.

ПРО МАЙБУТНЄ УНІВЕРСИТЕТУ ДЕРЖАВНОЇ ФІСКАЛЬНОЇ СЛУЖБИ

- Наостанок про перспективи навчального закладу. Під час вашого представлення міністром фінансів Сергієм Марченком ви презентували роботу над стратегією Університету Державної фіскальної служби України до 2030 року. Яким буде цей документ?

Поміж найперших завдань – повернення вишу статусу “національного”

- Зараз Університет працює відповідно до Стратегії 2018-2025. Але процеси реорганізації, які відбуваються, потреба у створенні освітнього закладу нової формації шляхом злиття з потужною науковою установою вимагають дещо змінити передбачені документом вектори розвитку. Поміж найперших завдань – повернення вишу статусу “національного”.

Наступна мета – стати дослідницьким університетом, як це передбачено статтею 30 Закону “Про вищу освіту”. Стратегія розвитку університету-2030, як на мене, і має зосереджуватися на цій цілі.

Ми відкриті до програм та проєктів, що втілюються Міністерством освіти у співпраці зі Світовим банком, який спрямовує значні кошти на розвиток та підтримку вищої освіти у нашій країні. Хочемо стати майданчиком для колаборації не тільки профільних українських університетів. Адже в системі Міністерства фінансів працюють не лише наші випускники.

Також налагоджуємо тісну співпрацю із зарубіжними навчальними закладами. І підтримуємо ідею створення філій іноземних навчальних закладів в Україні. Відповідні консультації вже проводяться, є зацікавлені у такому форматі співпраці навчальні заклади Великоі Британії, Туреччини, Болгарії. Нещодавно обговорювали можливості закладів освіти сусідньої Польщі. Вони традиційно поміж наших партнерів. Сподіваємося на нові перспективи й можливості.

Владислав Обух
Фото – Євген Котенко

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-