Азербайджан може стати новим потенційним джерелом постачання газу в Україну

Азербайджан може стати новим потенційним джерелом постачання газу в Україну

Укрінформ
Азербайджан може стати одним з нових джерел постачання газу в нашу державу. 

Як передає Укрінформ, про це за результатами засідання українсько-азербайджанської робочої групи щодо співпраці в енергетичній сфері повідомив начальник управління роботи з замовниками ОГТСУ Андрій Прокоф’єв.

«Ми дуже цінуємо співробітництво між нафтогазовими компаніями України й Азербайджану і зацікавлені в його розвитку. І що важливо – є зацікавленість з азербайджанської сторони розвивати можливості поставок газу в Україну», – зазначив він.

На сьогодні транспортування природного газу в Україну з Республіки Азербайджан можливе через територію Туреччини і далі – через Трансбалканський трубопровід.

Примітно, що оператор ГТС України ще в серпні 2020-го на замовлення своїх клієнтів вперше здійснив реверсне транспортування газу Трансбалканським газовим коридором – з Греції через ГТС Болгарії та Румунії в Україну, що продемонструвало технічну здатність Транcбалканського маршруту.

Читайте також: Борги облгазів перед Оператом ГТС перевищують ₴10 мільярдів

Зазначається, що з 2020 року функціонування точок міждержавного сполучення України і європейських країн відбувається відповідно до вимог Третього енергетичного пакету ЄС із забезпеченням вільного доступу третіх сторін до потужностей через аукціони.

«Оператор ГТС України продовжує співпрацювати з партнерами з Румунії та Молдови над розвитком транспортування природного газу Транcбалканським маршрутом з метою збільшення потужності імпорту, що забезпечить ще кращі умови розвитку співробітництва з азербайджанськими партнерами», – додав Прокоф’єв.

Споживання газу в Україні становить близько 30 млрд кубометрів на рік, з яких біля 20 млрд куб. м покривається за рахунок внутрішнього газовидобування, а потреба в імпортному газі складає приблизно 10 млрд куб. м.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-