Нацбанк починає поступово згортати екстрені заходи з підтримки банків

Нацбанк починає поступово згортати екстрені заходи з підтримки банків

Укрінформ
Національний банк починає поступово згортати екстрені заходи з підтримки банків, а саме, довгострокове рефінансування та процентні свопи.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу повідомив голова НБУ Кирило Шевченко.

"Ми вирішили розпочати поступове згортання антикризових монетарних інструментів, зокрема довгострокового рефінансування та процентного свопу", - сказав Шевченко.

З його слів, ці інструменти підтримали банківську систему та економіку України під час кризи, але за відновлення економічної активності вони втрачають свою актуальність. Їх згортання, впевнений Шевченко, сприятиме підвищенню спроможності Національного банку впливати на інфляційні процеси.

З 1 липня 2021 року граничні строки кредитів довгострокового рефінансування скоротяться з 5 до 3 років. Також будуть обмежені обсяги аукціонів: із липня – до 5 млрд грн, із серпня – до 4 млрд грн, із вересня – до 3 млрд грн. Також періодичність аукціонів своп процентної ставки з 1 липня зменшиться з двох до одного разу на місяць, а гранична строковість – із 5 до 3 років.

Читайте також: Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 7,5%

Як повідомлялося, у березні 2020 року для збереження фінансової стабільності та підтримки економіки Національний банк запровадив довгострокові рефінансування строком до 5 років. Крім того, в березні НБУ змінив строковість інструментів з регулювання ліквідності. Двотижневі депозитні сертифікати було звужено до тижневих, а граничний строк короткострокових кредитів рефінансування збільшено з 14 до 90 днів. У липні 2020 року для пожвавлення довгострокового банківського кредитування Національний банк запровадив операції своп процентної ставки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-