Голова наглядової ради Нафтогазу ініціює відсторонення Вітренка і розірвання його контракту

Голова наглядової ради Нафтогазу ініціює відсторонення Вітренка і розірвання його контракту

Укрінформ
Голова наглядової ради «Нафтогазу України» Клер Споттісвуд скликає позачергове засідання наглядової ради, щоб обговорити відсторонення Юрія Вітренка від виконання обов’язків голови правління компанії у зв’язку з приписом Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) про невідповідність його призначення Закону України «Про запобігання корупції».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Департамент з інтегрованих комунікацій НАК «Нафтогаз України».

«Я скликала позачергове засідання наглядової ради, щоб обговорити відсторонення голови правління. З метою забезпечення дотримання найвищих стандартів належного корпоративного врядування, я вважаю, що таке відсторонення відповідає інтересам Нафтогазу та України», — зазначила Клер Споттісвуд.

Голова наглядової ради Нафтогазу обговорила ситуацію з Прем’єр-міністром та міністром юстиції та очікує від уряду як акціонера Нафтогазу остаточного рішення найближчим часом.

«Негайно обговорила ситуацію, що склалася, з акціонером — урядом України. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль разом з міністром юстиції взяли участь в обговоренні від імені Кабінету Міністрів України. Прем’єр-міністр України зобов’язався прийняти остаточне рішення, у тому числі вирішити питання щодо припинення строку дії контракту з Юрієм Вітренком, як вимагається, протягом 10 робочих днів, починаючи з 15 червня 2021 року», — підсумувала Клер Споттісвуд.

Читайте також: НАЗК не виявило конфлікту інтересів під час призначення Вітренка у Нафтогаз

Водночас голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко зазначив, що наглядова рада інформацію щодо припису НАЗК з ним не обговорювала. Вітренко підкреслив, що вважає припис НАЗК таким, що суперечить букві та духу закону та є прикладом «вибіркового правосуддя».

Голова НАЗК Олександр Новіков у інтерв’ю для «Української правди» прокоментував припис таким чином: «Ми не встановили жодного конфлікту інтересів у діяльності Юрія Вітренка. Але, на жаль, закон забороняє особі, яка ухвалювала рішення щодо підприємства, керувати ним впродовж року після звільнення».

На думку юридичного департаменту НАК «Нафтогаз України», припис є необґрунтованим та не відповідає вимогам законодавчих актів.

Читайте також: У Нафтогазі спростували фейки навколо візиту Вітренка до США

Юристи Нафтогазу звертають також увагу, що виконання однієї з вимог припису (скасувати пункт 9 розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.04.2021 №370-р.) призведе до скасування рішення загальних зборів компанії про уповноваження міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на підписання цивільно-правових договорів із членами наглядової ради.

Як повідомлялося, 14 червня голова НАЗК Олександр Новіков вніс Кабінету Міністрів припис про усунення порушень ст. 26 Закону України "Про запобігання корупції". У приписі вимагається: скасувати як незаконні пункти 8 та 9 розпорядження уряду № 370-р, згідно з якими обрано та призначено Юрія Вітренка головою правління НАК "Нафтогаз України", підписано з ним контракт; вирішити питання щодо припинення строку дії контракту з головою правління НАК "Нафтогаз України" як незаконного.

Своєю чергою Вітренко повідомив, що буде оскаржувати припис НАЗК у судовому порядку як незаконний та упереджений.

15 червня 2021 року НАЗК оприлюднило висновки про невідповідність закону при призначенні Юрія Вітренка на посаду керівника НАК раніше, ніж через рік після завершення роботи в Міністерстві енергетики України.

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що припис НАЗК найближчим часом буде оскаржено в суді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-