НАЗК вимагає скасувати призначення Вітренка головою Нафтогазу

НАЗК вимагає скасувати призначення Вітренка головою Нафтогазу

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло припис Кабінету Міністрів, у якому вимагає скасувати розпорядження уряду про призначення Юрія Вітренка головою правління національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» та контракт із ним як незаконні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАЗК.

«4 червня голова НАЗК Олександр Новіков вніс Кабінету Міністрів України припис про усунення порушень ст. 26 Закону України «Про запобігання корупції». У приписі вимагається: скасувати як незаконні пункти 8 та 9 розпорядження уряду № 370-р, згідно з якими обрано та призначено Юрія Вітренка головою правління НАК «Нафтогаз України», підписано з ним контракт; вирішити питання щодо припинення строку дії контракту з головою правління НАК «Нафтогаз України» як незаконного», - йдеться у повідомленні.

В НАЗК заявили, що за результатами моніторингу дотримання антикорупційного законодавства встановлено порушення норм Закону «Про запобігання корупції». Під час виконання повноважень заступника міністра (в. о. міністра енергетики) в період із 21 грудня 2020 року до 28 квітня 2021 року Вітренко системно брав участь у підготовці рішень щодо діяльності НАК «Нафтогаз України».

Читайте також: Різких кадрових змін у Нафтогазі не буде - Вітренко

Зокрема, 27 квітня Вітренко розглянув проєкт розпорядження Кабінету Міністрів № 370-р, у якому була надана оцінка роботі наглядової ради та правління НАК «Нафтогаз України» у 2020 році. За результатами розгляду він запропонував визнати роботу правління та наглядової ради НАК «Нафтогаз України» незадовільною.

У той же час законодавство передбачає, що після звільнення з публічної служби протягом року особа не повинна брати участь у керівництві організаціями, на які вона могла впливати, коли працювала на державу. Таке обмеження діє незалежно від того, скільки особа працювала на посаді до звільнення.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів 28 квітня звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», призначивши натомість Юрія Вітренка.

Компанія «Нафтогаз України» назвала рішення уряду про звільнення Коболєва з посади голови правління НАК юридичною маніпуляцією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-