Рада планує вдосконалити механізми оскарження публічних закупівель

Рада планує вдосконалити механізми оскарження публічних закупівель

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у першому читанні проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" та інших законів щодо вдосконалення системи оскарження публічних закупівель (реєстр. № 5309).

Як передає кореспондент Укрінформу, це рішення підтримав 241 народний обранець.

Мета законопроєкту - завершення реформи органу оскарження у сфері публічних закупівель. Адже наразі це питання регулюється двома законодавчими актами — Законами України “Про публічні закупівлі” і “Про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень Антимонопольного комітету України у сфері публічних закупівель”. А деякі положення цих документів не узгоджені між собою.

Новий законопроєкт, зокрема, приводить статтю 18 Закону “Про публічні закупівлі” у відповідність з положеннями закону щодо повноважень АМКУ в цій царині. Йдеться про запровадження інститутів уповноважених з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель та комісій з розгляду таких скарг.

Також до згаданої статті вносяться зміни, покликані вдосконалити процес подання і розгляду скарг. Зокрема, передбачається подання скарги у формі електронного документа шляхом заповнення уніфікованих форм. Що допоможе спростити опрацювання скарг та формування аналітики про діяльність системи оскарження. Крім того, законопроєкт передбачає, що у випадку оскарження тендерної документації суб’єкт оскарження зобов’язаний надавати докази наявності порушених прав та інтересів, що охороняються законом. Це дозволить забезпечити рівність прав та обов’язків сторін у процесі оскарження. І головне — унеможливлюватиме зловживання правом на оскарження результатів публічних закупівель.

Читайте також: Законопроєкт про публічні закупівлі під час карантину доопрацюють

Парламентарії розраховують підвищити прозорість процесу оскарження, зокрема, і завдяки публічності запитів органу оскарження та відповідей на них. Разом із тим, у разі порушення суб'єктом оскарження передбачених строків та порядку надання інформації, орган оскарження матиме право не враховувати такі відомості при розгляді скарг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-