Інфляція у березні прискорилась до 8,5% у річному вимірі - експерти

Інфляція у березні прискорилась до 8,5% у річному вимірі - експерти

Укрінформ
За оцінками експертів Київської школи економіки (KSE), інфляція у березні 2021 року в річному вимірі прискорилася до 8,5% проти 7,5% у лютому.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в березневому огляді інфляції від KSE.

"За місяць індекс споживчих цін зріс на 1,7% й сягнув 8,5% у річному вимірі (7,5% у лютому). За вирахуванням сезонної складової споживчі ціни збільшилися на 1,2%. Основним фактором поза зростанням ІСЦ є низький врожай минулого року, також нерівномірний поміж різних видів с/г культур. Подорожчання рослинної сировини (зокрема зерна) позначається на цінах інших продтоварів. Іншим вагомим фактором зростання інфляції стало подорожчання палива", - йдеться в повідомленні.

У KSE пояснюють, що попри очікування стабілізації цін на цукор та олію, вони продовжили дорожчати (4,8% та 9,7% за місяць відповідно). Зависокий рівень цін на них став предметом занепокоєння Уряду, що вилилося у збільшення квоти на імпорт цукру-сирцю, а також підписання Мінекономіки меморандуму з “Укроліяпром” щодо граничних обсягів експорту. Однак вказані міри вплинуть на ціни лише після збору врожаю й за високого рівня останнього виявляться непотрібними. Вторинні ефекти подорожчання сировинних товарів зумовлювали зростання цін на м’ясо-молочні та хлібобулочні товари. У підсумку, вартість харчових продуктів за місяць збільшилася також на 2,2% як і 2,2% у лютому. Після тривалого здешевлення, ціни на одяг та взуття зросли на 12,7% за місяць.

Читайте також: Пік інфляційного сплеску припаде на третій квартал - Нацбанк

Зростання цін на продукти харчування, комунальні послуги та транспорт виросли найбільше порівняно з березнем минулого року. Так, внесок подорожчання продтоварів у річну інфляцію становить близько 5%, комунальних послуг як і транспорту — близько 1%, таким чином забезпечуючи близько 7 в.п. з 8,5% інфляції у березні. Цілком можливо, що кращий врожай цього року призведе до зниження цін на сировинні товари, тому й до зменшення інфляції до кінця року, однак ціни на енергоносії при відновленні світової економіки лише продовжать зростати.

Як повідомляв Укрінформ, за прогнозами Національного банку, інфляція у 2021 році становитиме 8%, а пік інфляційного сплеску припаде на липень-вересень 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-