Фальсифікували фінансові документи: СБУ викрила дезінформаторів Нацбанку

Фальсифікували фінансові документи: СБУ викрила дезінформаторів Нацбанку

Укрінформ
Кіберфахівці Служби безпеки України задокументували протиправну діяльність голови правління та головного бухгалтера одного із банків: вони фальсифікували фінансову документацію під час подачі звітності до Національного банку.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

Оперативники СБУ встановили, що організатори подавали неправдиві дані для отримання від Нацбанку кредитних коштів за програмою рефінансування. Вони неодноразово протягом 2018 - 2020 рр. вносили до фінансової звітності недостовірні відомості щодо наявності у фінустанови прав на цілісний майновий комплекс з харчового виробництва.

Балансову вартість комплексу визначено у 277 млн грн, що становить 13,17% від усіх активів банку. Отримавши недостовірні дані регулятор видав банку у 2019 році 7 млн грн рефінансування та 50 мільйонів кредиту «овернайт» для підтримки ліквідності.

Через дії спільників банк визнано неплатоспроможним. До установи введено тимчасову адміністрацію Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Точний розмір завданих державі збитків встановлюється у подальшому досудовому розслідуванні.

Читайте також: СБУ заблокувала несанкціонований відбір газу на Донеччині

Наразі голові Правління та головному бухгалтеру повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ст. 220-2 Кримінального кодексу України. Тобто за фактом фальсифікації фінансових документів банківської установи, за попередньою змовою групою осіб.

Триває досудове розслідування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-