Чорнобильській АЕС схвалили видачу ліцензії на сховище ядерного палива

Чорнобильській АЕС схвалили видачу ліцензії на сховище ядерного палива

Укрінформ
Колегія Державної інспекції ядерного регулювання схвалила рішення про видачу ліцензії державному спеціалізованому підприємству "Чорнобильська АЕС" на експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП-2).

Як передає кореспондент Укрінформу, рішення було ухвалено одноголосно під час засідання колегії Держатомрегулювання 22 квітня.

За словами голови Державної інспекції Григорія Плачкова, Держатомрегулювання пропонує схвалити висновок державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки, наведений у документі ДСП "ЧАЕС" "Сухе сховище відпрацьованого ядерного палива. Остаточний звіт з аналізу безпеки".

"Доручити департаменту з питань безпеки ядерних установок організацію видачі ДСП "ЧАЕС" ліцензії Держатомрегулювання на право провадження діяльності на етапі життєвого циклу "експлуатація ядерної установки - СВЯП-2", - додав Плачков.

Читайте також: Сховище ядерного палива: на ЧАЕС перевіряють заявку для отримання ліцензії

Водночас ДСП "ЧАЕС" має виконати низку заходів для оперативного усунення окремих недоліків, виявлених під час державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки.

"Дані недоліки не впливають на можливість безпечної експлуатації сховища", - зазначив Плачков.

Вартість проєкту з будівництва СВЯП-2 - 412,818 млн євро. Фінансування проєкту здійснюється Європейським банком реконструкції та розвитку. Підрядник проєкту - компанія Holtec International (США).

Введення СВЯП-2 в експлуатацію дасть змогу безпечно зберігати відпрацьоване ядерне паливо ЧАЕС протягом найближчих 100 років.

Читайте також: На сховищі ядерного палива ЧАЕС завершили «гарячі» випробування

За період генерації електроенергії, з 1977 до 2000 року, на станції накопичилося понад 21 тис. тепловидільних збірок, які зараз зберігаються у сховищі відпрацьованого ядерного палива «мокрого» типу СВЯП-1. Старе сховище не розраховане на довготривале зберігання палива, і термін його експлуатації обмежений, відтак усі відпрацьовані тепловидільні збірки мають бути переміщені в новозбудоване проміжне сховище відпрацьованого ядерного палива "сухого" типу СВЯП-2.

СВЯП-1 є сховищем "мокрого" типу - відпрацьоване паливо зберігається у воді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-