Устенко вважає, що якби не олігархи, то ВВП України був би $400 мільярдів

Устенко вважає, що якби не олігархи, то ВВП України був би $400 мільярдів

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський має намір боротися зі всією олігархічною системою, а не з конкретними особами, його мета – створення однакових для всіх і сприятливих умов ведення бізнесу.

На цьому наголосив радник Президента з питань економіки Олег Устенко в інтерв’ю українському ЗМІ, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави держави.

«Олігархи зупиняють розвиток економіки. Вони живуть досить непогано й розуміють, як жити в такій економіці, і блокують її розвиток, бо їм не потрібна конкуренція. Для них важливо лишати в економіці високий рівень монополізму, блокувати розвиток конкуренції… У моєму розумінні, якби не така консервація, яка відбувалась у питанні олігархату, ми б давно отримали ВВП України не 165 мільярдів доларів, як у минулому році, а в межах 400 мільярдів доларів», – заявив Устенко.

Читайте також: Зеленський хоче проводити деолігархізацію «широким фронтом» – Устенко

За його словами, якщо держава зуміє зменшити вплив монополій і розблокувати розвиток економіки, то отримає стале зростання ВВП та вирішить низку проблем, зокрема трудової міграції та низького рівня добробуту українців у порівнянні з сусідніми країнами.

«Україна – держава з колосальним рівнем тіньової економіки, який, за різними оцінками, коливається від 25% до 50%. Це означає, що як мінімум близько 40-45 мільярдів доларів перебуває «в тіні» щорічно», – зауважив радник Президента.

Він додав, що високий рівень тіньової економіки підживлює корупцію, зокрема політичну, призводить до виведення коштів за межі держави та навіть створює можливості для фінансування терористичної діяльності.

Крім того, зазначив Устенко, у власності держави надто багато компаній, які є збитковими, але водночас їхній топменеджмент отримує високі зарплати. Такі держкомпанії також часто мають монопольне становище. Тому, за його словами, Президент наголошує на необхідності ефективної демонополізації та розвитку конкуренції.

Радник глави держави зауважив, що на порядку денному стоять і питання проведення приватизації в банківському секторі. Тому якщо є ефективний інвестор, державні банки, які раніше були націоналізовані, необхідно продавати, зауважив Устенко.

Читайте також: Розблокування великої приватизації підвищить ефективність управління - Устенко

«Міжнародний досвід свідчить: чим швидше будуть продані банки, які свого часу були націоналізовані, тим швидше будуть повернуті гроші платників податків, які були спрямовані в ці банки. Стосовно ПриватБанку, то близько 5,5 мільярда доларів було свого часу витрачено», – зазначив радник Президента.

За його словами, є зацікавленість іноземних інвесторів у придбанні банків, які перебувають у державній власності.

«Це було б правильним рішенням не тільки тому, що повернемо кошти платників податків, а й зможемо перегорнути огидну сторінку нашої історії та зможемо констатувати, що вже не 50% українського банківського сектору контролюється державою. Державі нема чого робити в бізнесі, який зі старту заточений під приватний сектор. Вона має не конкурувати, а регулювати й створювати сприятливі умови», – заявив Устенко.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 15 квітня заявив, що запропонував Раді національної безпеки та оборони, Офісу глави держави та Антимонопольному комітету розробити законопроєкт про статус олігархів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-