В Україні зростає частка АЗС, які продають фальсифіковане пальне - експерт

В Україні зростає частка АЗС, які продають фальсифіковане пальне - експерт

Укрінформ
На роздрібному ринку нафтопродуктів зростає частка АЗС, які продають фальсифіковане пальне або порушують касову дисципліну, що спотворює конкуренцію. 

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати дослідження роздрібного ринку нафтопродуктів у 2020-2021 роках, яке зробила консалтингова групі «А-95».

«Ми отримали докази продажу фальсифікату і порушення касової дисципліни, не виїжджаючи за межі Києва. Це говорить про масштаби проблем на паливному ринку, які ніхто не розв'язує, і тому вони будуть тільки розростатися. У легального бізнесу незабаром не залишиться вибору, робота без відходу в «тінь» стане неможливою», – заявив директор «А-95» Сергій Куюн.

Експерти досліджували структуру цін в усіх сегментах ринку, з огляду на закупівельну вартість пального, податки (акциз і ПДВ), експлуатаційні витрати і типові дисконти. В Україні функціонує близько 7 650 АЗС, які під час дослідження було розподілено на п'ять цінових сегментів.

«Такої конкуренції на паливному ринку немає більше в жодній країні Європи. Про це говорить не тільки різноманітність форматів АЗС і їх висока концентрація, а й діапазон цін, який сягає майже 25%. В Європі це – максимум 5%, і така українська аномалія вказує на проблему, адже закупівельна вартість пального у всіх майже однакова», – пояснює Куюн.

Фахівці групи визначили, що в мережах вищого і середнього цінового сегментів націнка становить 2,5-3,0 грн/л. В «А-95» зробили висновок, що 56% українських АЗС, які торгували в нижньому ціновому діапазоні, протягом другого півріччя 2020 року і I кварталу 2021 року отримували прибуток винятково від продажу дизельного пального у розмірі 0,5-0,6 грн/л, тоді як реалізація скрапленого газу і бензину для них була збитковою.

«Перед нами постало питання: за рахунок чого продавці дешевого палива продовжують розширення свого бізнесу, орендуючи й купуючи нові АЗС, газонаповнювальні станції, нафтобази? Адже діяльність цих мереж збиткова або принаймні неприбуткова. Тому ми звернули увагу на джерела постачання і якість палива, а також провели доступні будь-якому споживачеві дослідження касової дисципліни на цих АЗС і знайшли пояснення цьому феномену», – зазначив Куюн.

Контрольні закупівлі пального виявили відчутні відхилення від нормативів за такими ключовими показниками, як вміст сірки, бензолу, ароматичних вуглеводнів. Експерти також провели дослідження касових чеків. Онлайн-сервіс Державної податкової служби України з перевірки автентичності чеків не ідентифікував чеки низки мереж АЗС.

Читайте також: Для цінової стабільності на АЗС: уряд та Нафтогазова асоціація підписали меморандум

Консалтингова група «А-95» прогнозує, що через нелегальне виробництво нафтопродуктів на міні-НПЗ і нафтобазах, а також через порушення касової дисципліни на АЗС державний бюджет України у 2021 році недоотримає понад 22 млрд грн акцизу і ПДВ, на 21% більше, ніж у 2020 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-