На отримання «карантинної» допомоги подали заявки понад 116 тисяч осіб – Федоров

На отримання «карантинної» допомоги подали заявки понад 116 тисяч осіб – Федоров

Укрінформ
За перший день подачі заявок через портал та застосунок "Дія" на отримання допомоги зареєструвалось в 116 тис. осіб. 

Як передає Укрінформ, про це повідомив віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Фейсбуці.

Він зазначив, що послуга передбачає можливість отримати допомогу в розмірі 8 тис. грн з державного бюджету для фізичних осіб – підприємців (ФОП) та найманих працівників, діяльність яких була призупинена на час перебування області, де вони працюють, в «червоній» зоні.

"Послуга доступна протягом року, в тому числі для тих, хто отримував матеріальну допомогу минулого року. Допомогу не потрібно повертати державі або платити з неї податки", - розповів Федоров.

За словами віцепрем'єр-міністра, подати заявку на отримання держдопомоги можна протягом 30 днів з дня запровадження «червоної» зони в області, де заявник веде діяльність. Якщо цю область було віднесено до «червоної» зони протягом лютого-березня 2021 року, — можна подати заяву до 18 травня 2021 включно.

Виплата здійснюється на підставі заяви на порталі чи в застосунку «Дія» після перевірки вказаних даних заявника. Мінцифри передає списки на виплату Пенсійному фонду України.

Подати заявку на отримання грошової допомоги для фізичних осіб – підприємців (ФОП) та найманих працівників, що постраждали від карантинних обмежень, можна лише через портал або застосунок "Дія". Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив керівник з розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації Мстислав Банік під час брифінгу.

"Послуга доступна тільки в мобільному застосунку "Дія" та на порталі "Дія". Тільки в "Дії" буде проста форма, де ви зможете підтвердити, що ви на даний момент є діючим ФОПом або працюєте зараз, вас не звільнили і ви можете претендувати на цю послугу", - підкреслив Банік.

Він зазначив, що грошову допомогу можуть отримати як ФОПи так і наймані працівники, головне, щоб основний вид діяльності підпадав під один з КВЕДІв, визначених урядом.

Банік розповів, що інструкції, як заповнити форму на порталі або у застосунку розміщені на Youtube-каналі "Дія", на якому також можна переглянути відео, де даються відповіді на найбільш поширені запитання. Він наголосив, що найважливішим, при поданні заявки є правильно вказати IBAN свого особистого рахунку.

За словами Баніка, на сайті Мінцифри та на порталі "Дія" зібрані інструкції, як знайти номер IBAN свого рахунку в будь-якому українському банку. Він розповів, що після подачі заявки Мінцифри перевірить всі вказані дані, а саме відповідність КВЕД та перебування регіону проживання заявника у червоній зоні карантину, і якщо заявник відповідатиме всім вимогам то йому будуть зараховані кошти на особистий рахунок. Банік зауважив, що застосунок "Дія" потрібно буде оновити для подачі заяви, після її оформлення користувач отримуватиме сповіщення стосовно кожного етапу проходження заяви.

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Дядюра розповів, що є декілька умов для ФОП та найманих працівників для отримання грошової умови. Найголовніша - це відповідність основного КВЕД на останній день попереднього місяця одному з тих, що визначені урядом.

Він додав, що до переліку видів економічної діяльності, які можуть отримати фінансову допомогу увійшли: роздрібна торгівля деякими видами товарів, надання послуг громадського харчування та мобільного харчування, демонстрація кінофільмів, театральна та концертна діяльність, діяльність бібліотек та музеїв, діяльність спортклубів та фітнес-центрів.

"Ми робили аналітику і визначили, хто страждає найбільше (від карантинних обмежень – авт.); це КВЕДи, які постраждали найбільше", - пояснив Дядюра.

За його словами, якщо на фінансову допомогу претендує найманий працівник, то його заробітна плата не повинна перевищувати 30 тис. грн за місяць, а його роботодавець має сплатити за нього ЄСВ за кожен місяць поточного кварталу. Також найманий працівник не повинен працювати за сумісництвом.

Дядюра наголосив, що для ФОП актуальні наступні умови: бути зареєстрованим не раніше ніж за 3 місяці до подачі заяви та сплатити ЄСВ не менше ніж за 6 місяців 2020 року. Також ФОП не може бути найманим працівником.

Читайте також: Зеленський закликає ФОПів подавати заявки для отримання «карантинних» 8 тисяч

Як повідомляв Укрінформ, 9 квітня набув чинності закон про надання фінансової допомоги у розмірі 8 тис. грн підприємцям, які зупинити свою діяльність через карантинні обмеження в «червоних» зонах.

Відповідно до закону, застрахований ФОП чи працівник, який у нього працює, має право на отримання допомоги з держбюджету на підставі самостійного звернення у розмірі 8 тис. грн. Окрім цього, підприємці та працівники можуть потенційно розраховувати на допомогу від місцевої влади у розмірі, який буде визначено органами місцевого самоврядування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-