Обсяги державних запозичень на первинному ринку суттєво знизилися – Данилишин

Обсяги державних запозичень на первинному ринку суттєво знизилися – Данилишин

Укрінформ
Обсяги державних запозичень на первинному ринку з початку квітня суттєво знизилися.

Як передає Укрінформ, про це написав голова ради Національного банку Богдан Данилишин у Фейсбуці.

"Обсяги державних запозичень на первинному ринку з початку квітня суттєво знизилися. За два аукціони (з розміщення облігацій внутрішньої держаної позики, ОВДП – ред.), що відбулися з початку квітня, до Державного бюджету України було залучено лише 1,3 млрд грн та 49 млн дол. Середньозважена ставка за гривневими запозиченнями становила 9,38% (порівняно з 10,90% у березні) зважаючи на те, що понад половину від зазначеного обсягу коштів було залучено на строк 3-6 місяців", - написав Данилишин.

За його словами, таким чином, з початку року на внутрішньому ринку було розміщено ОВДП на суму 96,3 млрд грн та на 28,6 млрд грн в іноземній валюті у гривневому еквіваленті, що становить 25% від обсягу державних запозичень, запланованих на 2021 рік. При цьому, запозичення на зовнішньому ринку (заплановані на 2021 рік у сумі 180 млрд грн) з початку цього року не здійснювалися, що посилює ризики фінансування державного бюджету поточного року та потребує активізації перемовин з МВФ та іншими міжнародними партнерами щодо надання фінансової підтримки.

"Зважаючи на переважання обсягу погашень над новими державними запозиченнями, обсяг ОВДП в обігу скоротився за тиждень на 9,6 млрд грн (до 1 трлн грн, що є найнижчим значенням із січня 2021 року), у тому числі ОВДП у власності банків – на 8,2 млрд грн за тиждень та нерезидентів – на 2,8 млрд грн за тиждень. При цьому, частка нерезидентів у структурі власників ОВДП знизилася до двомісячного мінімуму (9,8% або 98 млрд грн)", - наголосив Данилишин.

Читайте також: Провокаційні дії Росії на кордоні знизили попит іноземних інвесторів на ОВДП - НБУ

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство фінансів України у 2020 році залучило 382,3 млрд грн до державного бюджету шляхом розміщення облігацій внутрішньої державної позики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-