Втрати бюджету: АРМА заявляє про неефективне регулювання своєї роботи

Втрати бюджету: АРМА заявляє про неефективне регулювання своєї роботи

Укрінформ
Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, (АРМА) заявляє, що державний бюджет щороку недоотримує сотні мільйонів гривень.

Як передає Укрінформ, про це АРМА повідомляє у Фейсбуці.

"Через недосконале, неефективне на практиці законодавство, яке регулює діяльність АРМА, бюджет держави недоотримує сотні мільйонів гривень щороку. Управління арештованими активами вже генерує або може генерувати ці кошти, однак законодавчі норми або взагалі унеможливлюють перерахування доходів до бюджету, або перешкоджають ефективному комерційному використанню майна", - йдеться у повідомленні.

Серед проблемних положень закону АРМА називає норму, яка зобов'язує управителя погоджувати свої дії з власником активу, що фактично блокує розподіл отриманих дивідендів на користь держави у випадку управління корпоративними правами та цінними паперами. Також у законі про АРМА штучно не передбачена можливість перерахування принаймні частини з отриманих відсотків від управління грошовими активами до держбюджету.

"У 2019 році АРМА реалізувало арештоване майно на 170 млн грн, у 2020 році – майже на 9 млн грн. Причина – неврегульованість повноважень АРМА з реалізації активів і, як наслідок, негативна судова практика щодо відповідних кейсів", - зазначає Нацагентство.

Загалом АРМА продало майно на понад 181 млн грн, і за кілька років на цю суму вже нараховано близько 33 млн грн відсотків. Водночас в управління АРМА й надалі передаються великі обсяги неліквідних активів, вартість яких неможливо зберігати інакше, аніж шляхом реалізації майна на відкритих аукціонах з подальшим нарахуванням відсотків на отримані від продажу кошти.

Крім того, в АРМА скаржаться на скасування арештів на активи. Так, власники арештованих активів та зацікавлені требі особи часто вдаються до блокування арешту юридичними методами, зокрема через позови у некримінальному судочинстві (цивільному, адміністративному, господарському). Через це АРМА доводиться скасовувати конкурси, припиняти договори управління і повертати активи власникам попри те, шо в рамках кримінальних проваджень нічого не змінюється. В агентстві вважають, що такі ситуації триватимуть, допоки пріоритет кримінального арешту не буде закріплено в законодавстві.

Читайте також: АРМА заявляє про виправлення більшості недоліків, виявлених Рахунковою палатою

Як повідомлялося, минулого року Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) передало в управління активи із загальною оціночною вартістю майже 2 млрд грн.

АРМА у 2020 перерахувало до державного бюджету 15,7 млн грн. Розмір депозитного портфеля агентства у 2020 році становив 540 млн грн, нарахування за ним - 53 млн грн.

Станом на 2020 рік, у Реєстр арештованих активів внесено 2 888 записів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-