В Україні погодили граничні обсяги експорту соняшникової олії

В Україні погодили граничні обсяги експорту соняшникової олії

Укрінформ
Мінекономіки та асоціація «Укроліяпром» підписали меморандум про взаєморозуміння, в якому погодили граничні обсяги експорту соняшникової олії на 2020/2021 маркетинговий рік (МР) на рівні 5,38 млн тонн. 

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

«Сьогодні, 19 квітня, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко та асоціація «Укроліяпром» підписали меморандум про взаєморозуміння з метою забезпечення прогнозованого режиму експорту олії соняшникової на 2020-2021 маркетинговий рік. Сторони узгодили граничні обсяги експорту соняшникової олії на 2020/2021 МР, які складають 5 380 тис. тонн», - йдеться у повідомленні.

Як зазначив Петрашко, впродовж останніх тижнів тривав активний діалог з виробниками та експортерами олії.

«Визначений оптимальний об’єм експорту олії, з одного боку, заспокоїть внутрішній ринок і наших споживачів. З іншого боку, погоджений граничний обсяг жодним чином не вплине на наші міжнародні зобов’язання і ми збережемо статус лідера на світовому ринку експортерів такої продукції», - прокоментував міністр.

За даними Держмитслужби, за 7 місяців поточного МР на зовнішні ринки поставлено 3,52 млн тонн соняшникової олії. У 2020/2021 МР виробництво передбачається на рівні 5,92 тис. тонн. До підписання меморандуму з учасниками ринку експорт оцінювався у 5,52 тис. тонн. Внутрішнє споживання соняшникової олії в Україні становить 400 тис. тонн.

«Ми за цивілізовані правила гри. Підписання меморандуму зніме виниклу напругу на внутрішньому ринку і стане важливим сигналом для міжнародних партнерів України», - зазначив генеральний директор асоціації “Укроліяпром” Степан Капшук.

Читайте також: Зернова асоціація застерігає від обмеження експорту соняшникової олії

Як повідомляв Укрінформ, у 2020 році експорт соняшникової олії з України вдруге поспіль сягнув рекордного показника у 6,9 млн тонн, що на 12% більше, ніж у 2019 році. Виручка від продажу соняшникової олії становила 5,3 млрд дол. (на 24% більше).

У 2020/2021 маркетинговому році українські аграрії зібрали близько 13 млн тонн соняшнику, з якого буде вироблено близько 6 млн тонн соняшникової олії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-