На Харківському авіазаводі представили нового гендиректора

На Харківському авіазаводі представили нового гендиректора

Укрінформ
Харківське державне авіаційно-виробниче підприємство (більш відоме як ХАЗ), яке перебуває в стані банкрутства і має велику зарплатну заборгованість, очолив його колишній директор (із січня по серпень 2017 року) Олександр Кривоконь. 

Його представив 19 квітня заступник директора концерну «Укроборонпром» Ігор Фоменко, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Фоменка, новопризначений керівник є досвідченим антикризовим менеджером, однак наголосив, що без списання заборгованості перед державою авіазавод неможливо підняти.

«Підприємство більше 6 років перебуває в стані банкрутства, в процедурі розпоряджання майном. Тільки в 2020 році було 6 судових засідань, де розглядалися проєкти плану санації. Наразі план санації не затверджений, тому що без списання заборгованості підприємство неможливо витягнути з кризи», - сказав Фоменко.

Кривоконь зазначив, що в його перше призначення стан заводу «був набагато тяжчий, ніж зараз».

«Тоді не було ні води, ні електроенергії, ні замовлень. За той короткий час ми впоралися. Поточна заробітна плата виплачувалася, з’явилися замовлення», - сказав директор. Зокрема, він нагадав, що завод за його керівництва за рік провів експлуатаційне обслуговування (ремонт) семи літаків.

Читайте також: У Раді готують законопроєкт про виведення ХАЗ на прозору приватизацію

За словами Кривоконя, востаннє заробітну плату на підприємстві платили в квітні минулого року. Він зазначив, що за рахунок кредиту до травневих свят планує виплатити людям гроші за 2 місяці.

«Зараз ми разом з Укроборонпромом напрацьовуємо механізм отримання кредиту, матеріальної допомоги для того, щоб ми могли частково погасити заробітну плату до травневих свят. Ми плануємо місяців за два», — сказав Кривоконь.

Загальна заборгованість перед працівниками наразі становить 253 млн грн. На підприємстві — понад 1 800 працівників.

Як повідомляв Укрінформ, Харківське державне авіаційне виробниче підприємство - одне з підприємств авіаційної промисловості України, що спеціалізується на повному циклі робіт із серійного виробництва, доопрацювання та технічного обслуговування в процесі експлуатації вироблених літаків. Із червня 2015 року ХАЗ, уже в стані банкрутства, увійшов у концерн «Укроборонпром». Включений у список підприємств, що наразі не підлягають приватизації. Основна заборгованість держпідприємства (65%) – понад 2 млрд грн перед держбюджетом – пов’язана з випуском у 2009 році облігацій на 1,6 млрд грн під державні гарантії.

У 2012-2020 роках ХАЗ узагалі не мав державних замовлень. Останній літак підприємство випустило у 2014 році. Станом на початок цього року загальна заборгованість підприємства склала 4 млрд грн, у тому числі перед державою – 2 млрд грн.

У серпні 2020 року на ХАЗі відбулася нарада під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Глава уряду заявив, що робоча група під керівництвом віцепрем'єр-міністра Олега Уруського напрацює план розвитку авіазаводу. За словами Шмигаля, такий варіант як концесія для виведення підприємства з кризи не розглядається.

4 січня 2021 року Уруський під час робочої поїздки до Харкова повідомив про підготовку законопроєкту щодо списання заборгованості ХАЗу. 14 квітня заступник генерального директора ДК «Укроборонпром» з виробництва Ігор Фоменко заявив про те, що для Харківського державного авіаційно-виробничого підприємства шукають інвестора, готового вкласти в програму імпортозаміщення для літака Ан-74 150 млн дол.

Олександр Кривоконь керував ХАЗом із січня по серпень 2017 року, після чого до червня 2018 року був президентом ДП «Антонов».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-