Закупівлі у Prozorro: Україна за рік заощадила ₴ 2,9 мільярда

Закупівлі у Prozorro: Україна за рік заощадила ₴ 2,9 мільярда

Укрінформ
Україна за рік роботи нового закону “Про публічні закупівлі” заощадила 2,9 млрд грн завдяки зниженню порогу для обов’язкових закупівель у Prozorro.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в пресрелізі Prozorro, що є в розорядженні агентства.

“Новий закон та обов’язок проводити конкурентні аукціони вже від 50 тис. грн суттєво скоротив простір для зловживань та переплат. Та що не менш важливо, ця новація відкрила ринок невеликих закупівель для малого та середнього бізнесу, який отримав можливість подаватися на недороговартісні торги. За рік у спрощених закупівлях взяли участь 44 тисячі учасників”, — зауважив генеральний директор ДП “Прозорро” Василь Задворний.

Водночас новий закон передбачив і більш швидку альтернативу обов’язковим спрощеним закупівлям — електронний каталог Prozorro Market.

У державному онлайн-магазині замовники можуть в кілька кліків купувати невеликі партії товарів широкого вжитку: пальне, канцелярію, продукти, комп’ютерну техніку, медичні вироби тощо. На сьогодні в Prozorro Market понад 1000 постачальників продають близько 14 000 товарів.

Серед інших позитивних результатів від запровадження нового закону у Prozorro відзначають: 1,8 млрд грн вдалося заощадити державі завдяки тому, що бізнес отримав право виправляти свої помилки в тендерній пропозиції.

"Якби не ця можливість, замовники були б змушені відхилити найбільш вигідні пропозиції та переходити до розгляду дорожчих. Замовники захистилися від ризику демпінгу в 3700 закупівлях очікуваною вартістю в 4 млрд грн. Усе завдяки тому, що тепер електронна система Prozorro підсвічує аномально низькі пропозиції (які на 30-40% нижчі від цін конкурентів)", - зазначають у відомстві.

Учасники мають їх обґрунтувати. 140 млн грн були повернуті підприємцям, чия скарга на порушення своїх прав у закупівлях була задоволена Антимонопольним комітетом. До запровадження нової редакції закону кошти за подачу скарги бізнесу не поверталися.

Читайте також: Каталог Prozorro дозволяє зекономити до 69% коштів - «Медзакупівлі України»

Вдалося мінімізувати ризики “тендерного тролінгу” завдяки зміні тарифів на оскарження в АМКУ. Тепер вони залежать від очікуваної вартості тендеру, тож подача необґрунтованих скарг з метою блокування дороговартісних закупівель втратила будь-який сенс. За рік частка скарг, задоволених Антимонопольним комітетом, зросла з 41% до 55%.

Як повідомляв Укрінформ, 19 квітня 2020 року вступила в дію нова редакція закону “Про публічні закупівлі”. Ключовою зміною стало запровадження обов’язкових спрощених закупівель від 50 тис. грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-