У Мінінфраструктури презентували цифрові інструменти для управління дорожньою галуззю

У Мінінфраструктури презентували цифрові інструменти для управління дорожньою галуззю

Укрінформ
ДП «Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки» (ГЦЦК) розробило низку цифрових інструментів для управління проєктами в дорожній галузі. Серед них - система Didgital Road, що дасть змогу провести паспортизацію українських доріг за єдиною електронною формою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури за підсумками круглого столу «Інструменти для ефективного планування та управління місцевою дорожньою мережею», що відбувся 14 квітня.

Участь у заході взяли представники Мінінфраструктури, команди підтримки реформ Укратводору, обласних державних адміністрацій та Ініціативи з прозорості інфраструктури CoST Ukraine.

Зазначається, що спеціалісти ГЦЦК розробили систему Didgital Road, яка може акумулювати та систематизувати значний масив інформації, зокрема про технічний стан автомобільних доріг та їх геопросторові дані.

За словами розробників ресурсу, найпершим завданням, яке вирішуватиме система, буде запровадження єдиної для всіх балансоутримувачів цифрової моделі паспорту дороги та паспортизація всіх доріг за новим універсальним форматом.

«Сьогодні всі, хто займається паспортизацією доріг, мають власну тактику заповнення паперових форм паспортів, у той час як паспортизація доріг за єдиною електронною формою відповідно до встановленого стандарту дозволить сформувати вичерпну базу знань про мережу доріг в тій чи іншій області з високою деталізацією та точністю, а автоматизовані функціональні інструменти обробки та аналізу нададуть оперативний доступ до паспортної, просторової, діагностичної, ремонтної та експлуатаційної інформації про кожну з доріг України», – зауважив проєктний менеджер ГЦЦК, експерт з транспортного моделювання Дмитро Беспалов.

Іншою розробкою IT-спеціалістів став проєкт «Система управління інфраструктурними будівельними проєктами» (СУІП). Його метою є автоматизація управління інфраструктурними проєктами, що реалізовуються за публічні кошти, а також контроль за виконанням робіт з планування, проєктування, будівництва та експлуатації інфраструктурних об’єктів, використанням бюджетних коштів у режимі реального часу.

Планується, що старт обох проєктів відбудеться протягом найближчих 3 місяців, тоді як активна фаза їхньої реалізації та безпосередньо тестова експлуатація заплановані, відповідно, на друге півріччя 2021 року та 2022 рік.

«Цифровізація української інфраструктури загалом і дорожньої галузі зокрема – це те, що необхідно було розпочати вже давно і те, що потрібно реалізувати якомога швидше», – прокоментував заступник міністра інфраструктури України з питань цифрової трансформації Анатолій Клімашевський.

На його думку, цифровий дублікат дорожньої інфраструктури України дозволить не лише стандартизувати підхід до моделювання доріг, а й допоможе вдосконалити діючу транспортну модель та запровадити інтелектуальні транспортні системи.

Читайте також: Мінінфраструктури презентувало е-квиток для всіх видів муніципального транспорту

Як повідомляв Укрінформ, міністр інфраструктури України Владислав Криклій під час всеукраїнського форуму «Україна 30. Інфраструктура» розповів про початок реалізації низки цифрових рішень, які стосуватимуться різних інфраструктурних напрямків. Зокрема, у 2021 році відомство почне повномасштабне впровадження електронного пасажирського квитка (SmartTicket) на декілька видів транспорту. Нині пілотний проєкт із використання такого квитка у Києві, Маріуполі та Львові перебуває на стадії завершення, і вже з червня 2021 року Мінінфраструктури почне масштабувати його на всю країну.

Також цьогоріч міністерство розпочне проєкт з цифровізації вантажних перевезень - е-карго.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-