Зона відчуження має сприйматися як територія промислового потенціалу - Міндовкілля

Зона відчуження має сприйматися як територія промислового потенціалу - Міндовкілля

Фото
Укрінформ
Сприйняття Зони відчуження як небезпечного об'єкта має змінитися на територію відродження та інвестиційно-промислового потенціалу.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Богдан Боруховський під час робочого візиту до Зони відчуження, присвяченого заходам з нагоди 35-их роковин аварії на ЧАЕС.

Престур до Зони відчуження / Фото: Володимир Тарасов. Укрінформ

У робочому візиті взяли також участь голова ДАЗВ Сергій Костюк та заступник голови ДАЗВ Максим Шевчук.

"Ми хочемо, щоб з'явився новий наратив. Щоб це була не Зона відчуження, а зона розвитку, щоб це була зона відродження", - наголосив Боруховський.

При цьому, він підкреслив, що йдеться не лише про туризм.

"Коли ми говоримо про відродження, маємо на увазі не тільки туризм і культурну спадщину, але й природу. Ми бачимо, наскільки первозданною є природа Полісся, яку ми можемо зараз споглядати - уникальні рослини і тварини, червонокнижні, які вільно знаходяться на цій території. Розвиток природно-заповідного фонду на цій території - це є важлива складова", - зазначив він.

За словами першого заступника міністра Міндовкілля, це є важливим з огляду на те, що Україна тримає під контролем ситуацію із Зоною.

"Це показник того, що українці впоралися з цією проблемою, тримають ситуацію під контролем, Чорнобильська зона є безпечна. І це один з тих месиджів, які ми хочемо донести, що Чорнобиль - він є безпечним", - зазначив урядовець.

У цьому контексті голова Державного агентства з управління зоною відчуження Сергій Костюк повідомив, що на сьогодні завершується оформлення документів щодо створення на території Зони біосферного заповідника.

"Ми вже маємо документальне підтвердження створення на території біосферного заповідника, з чітко вираженими кордонами. Я думаю, найближчим часом ці акти будуть вже оформлені. Решта Зони - це буде територія промислового використання, яка може послужити майданчиком для подальшого розвитку", - сказав Костюк.

Він зазначив, що на сьогодні в Зоні вже створено багато високотехнологічних об'єктів.

"Вони збудовані, будуються і будуть будуватися. Це і конфаймент, який збудований над четвертим реактором, будується сховище для відпрацьованого ядерного палива, що також є дуже гострою проблемою нашої країни. Ми створюємо майданчик для максимального залучення інвестицій, і прикладаємо всі зусилля, для того, щоб вони йшли, і ця територія, яка не придатна для проживання людей, використовувалися з користю, давала країні прибуток і можливості для зростання економіки вцілому", - підкреслив Костюк.

Читайте також: Україну вперше за 12 років відвідає гендиректор МАГАТЕ

За словами Богдана Бураховського, над інвестиційною складовою працюють сьогодні спільно кілька відомств.

"Дуже важлива складова - це розвиток інвестиційного потенціалу цієї території. Вона знаходиться в прекрасній локації, тут є вся необхідна транспортна, інженерна інфраструктура. І тому, один з напрямків, яким ми займаємося спільно з ДАЗВ, це розвиток інвестиційних проєктів. Вже є збудовані станції сонячної генерації, розвиваються проєкти по вітрогенерації, є високотехнологічні проєкти по видобуванню водню, будівництву комплексів, де видобуватиметься водень, а також ряд інших проєктів", - зазначив він.

Перший заступник Міндовкілля наголосив, що з боку України виконуються всі зобов'язання для реалізації таких планів.

"Держава виконує свою частину зобов'язань по будівництву і експлуатації об'єктів, які направлені на поводження з радіоактивними відходами, з відпрацьованим ядерним паливом, з джерелами іонізуючого випромінювання", - підкреслив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-