Нацбанк погіршив річний прогноз інфляції та ВВП

Нацбанк погіршив річний прогноз інфляції та ВВП

Укрінформ
Національний банк переглянув прогноз інфляції на кінець року з 7 до 8%, а також погіршив прогноз зростання економіки на цей рік із 4,2% до 3,8%.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу повідомив голова Національного банку Кирило Шевченко.

"З огляду на стрімке відновлення світової економіки та посилення інфляційного тиску, Національний банк України переглянув прогноз інфляції з 7% до 8% у 2021 році, але очікує її повернення до 5% у першому півріччі 2022 року та подальшу стабілізацію на цьому рівні", - сказав Шевченко.

Він зазначив, що за підсумками березня зростання споживчих цін у річному вимірі прискорилося до 8,5%, а базова інфляція – до 5,9%.

За його словами, динаміка показників перевищила прогноз Національного банку України, опублікований в Інфляційному звіті за січень 2021 року. З одного боку, стрімке прискорення інфляції зумовлювалося здебільшого тимчасовими чинниками – зростанням світових цін на продовольство та енергоносії. Пожвавлення глобальної економіки та ефекти від гірших врожаїв і далі підштовхували ціни вгору. Значний вплив також мала низька база порівняння. З іншого ‒ фундаментальний інфляційний тиск посилювався через подальше зростання споживчого попиту, зокрема за рахунок підвищення зарплат.

Читайте також: Нацбанк підвищив облікову ставку до 7,5%

"Роздрібний товарообіг стабільно перевищував докризові рівні. У лютому він був на 5,6% більшим, ніж в аналогічному місяці минулого року. Унаслідок подорожчання товарів щоденного вжитку інфляційні очікування залишаються підвищеними", - зауважив Шевченко.

Він передбачає, що пік інфляційного сплеску припаде на III квартал 2021 року.

"Утім, надходження на ринки нового врожаю, вичерпання ефекту від низької бази порівняння для окремих товарів, а також підвищення облікової ставки Національним банком України поступово розвернуть інфляційну динаміку. Восени інфляція почне знижуватися та повернеться до цільового діапазону 5% ± 1 в. п. у першому півріччі 2022 року, де й залишатиметься надалі", - сказав очільник Нацбанку.

"Через втрати економіки внаслідок посилення та подовження карантинних обмежень ми погіршили прогноз зростання ВВП у 2021 році з 4,2% до 3,8%", - сказав також Шевченко.

Він зазначив, що у першому кварталі 2021 року ВВП України дещо скоротився. По-перше, на це вплинуло запровадження нових карантинних обмежень, що призвело до пригнічення ділової активності. По-друге, ефект нижчих минулорічних врожаїв позначився на показниках сільського господарства, харчової промисловості та вантажообороту. По-третє, відновлення економіки стримувалося посиленням конкуренції на окремих зовнішніх ринках та розширенням торговельних обмежень з боку Росії. Крім того, гірші погодні умови у січні-лютому погіршили показники будівництва та транспорту.

Читайте також: Інфляція досягне піку в середині року – Нацбанк

"Починаючи з другого кварталу, економіка повернеться до стійкого зростання. Головним рушієм і надалі залишатиметься споживчий попит. В умовах пожвавлення світової економіки та подальшого прогресу в боротьбі з пандемією поволі збільшуватиметься й інвестиційний попит", - підкреслив голова НБУ.

Як повідомляв Укрінформ, раніше в Нацбанку прогнозували рівень інфляції на кінець 2021 року на рівні 7%.

Нацбанк також прогнозував зростання ВВП у 2021 році на 4,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-