Близько мільйона українців добровільно накопичують пенсії - Лазебна

Близько мільйона українців добровільно накопичують пенсії - Лазебна

Укрінформ
В Україні близько 1 мільйона застрахованих осіб користуються системою добровільних недержавних пенсійних накопичень.

Про це сказала міністр соціальної політики України Марина Лазебна під час онлайн-презентації нової аналітичної довідки ООН про соціальний захист в Україні, з фокусом на пенсії, трансляція проходила у Фейсбуці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У 2003 році була в Україні запроваджена, тобто були прийняті закони, трирівнева пенсійна система. Солідарна, яка є сьогодні в країні, вона працює, накопичувальна, другий рівень, не запроваджена в країні, працює тільки добровільний рівень. І знову ж таки, через недостатню увагу влади до цього рівня ми маємо те, що сьогодні добровільними накопиченнями користується лише 9% від кількості застрахованих осіб. Тобто приблизно 1 мільйон. Це дуже мало і це також недопрацювання влади, недостатня увага влади до розвитку добровільних накопичень», - розповіла Лазебна.

Вона нагадала, що наразі в Україні внески до Пенсійного фонду України платять 13 мільйонів працюючих українців на користь 11 мільйонів пенсіонерів.

«Можливо, у 2016 році ніхто не міг відповісти, чи правильне рішення про зниження єдиного соціального внеску вдвічі. Всі думали, що відбудеться детінізація, збільшення робочих місць. Цього не сталося. Натомість ми маємо сьогодні два фактори: те, що недофінансовані соціальні фонди, там недостатньо коштів через це, і, крім того, ми спостерігаємо збільшення прибутків великого бізнесу, а кількість робочих місць не збільшилася», - нагадала міністр.

За її словами, планувалося, що ресурс від зниження ЄСВ «буде спрямований на накопичувальну систему, тобто трансформується, на накопичувальні рахунки людей будуть відкладені певні кошти, але не сталося».

«У нас низькі пенсії у більшості людей, і безумовно це питання справедливості. Сьогодні в нас майже 60% пенсіонерів отримують пенсію нижче 3 тисяч гривень», - нагадала Лазебна.

Читайте також: Компенсації за затримку зарплат і пенсій - Кабмін ухвалив нові правила

Як повідомлялося, згідно з інформацією Пенсійного фонду станом на 1 січня 2021 року в Україні зареєстровано 11,1 млн пенсіонерів, із яких 2,7 млн — працюючі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-