Рада завернула на повторне перше читання законопроєкт про комунальні послуги

Рада завернула на повторне перше читання законопроєкт про комунальні послуги

Укрінформ
Верховна Рада відправила на повторне перше читання законопроєкт, що передбачає запровадження поняття гарантованого рівня житлово-комунальних послуг.

За прийняття законопроєкту № 4576 "Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері метрології, надання житлово-комунальних послуг та захисту прав споживачів" за основу проголосували 122 народні депутати, за направлення його на повторне перше читання - 256 парламентаріїв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Гарантований рівень житлово-комунальної послуги – послуга з електро-, тепло-, газо-, водопостачання та розподілу газу і електроенергії, яка надана споживачу безпечно, безперервно, своєчасно, належної якості, кількості, обсягу, температури, величини тиску, відповідно до потреби споживача», - йдеться у документі.

Згідно з проєктом, виконавець комунальної послуги буде зобов’язаний забезпечувати надання такої послуги на гарантованому рівні. Також на виконавців послуг пропонується покласти обов’язок впроваджувати інтелектуальні системи обліку спожитих послуг.

Автори законопроєкту пропонують виключити з обов’язків споживача виплату пені за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг. Згідно з чинним Законом «Про житлово-комунальні послуги», у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище від 0,01% суми боргу за кожен день прострочення.

Крім того, норми законопроєкту передбачають, що прилади-розподілювачі на опалювальних приборах встановлюються незалежно від кількісного показника мінімальної оснащеності такими приладами у будівлі. За чинними нормами Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» мінімальна оснащеність приладами-розподілювачами у будинку має становити 50% (такі прилади встановлюються у випадку неможливості оснащення квартири чи приміщення індивідуальними лічильниками теплової енергії).

Пропонується також встановити, що витрати на періодичну повірку, обслуговування та ремонт індивідуальних лічильників обсягу спожитих комунальних послуг, обслуговування та ремонт внутрішньобудинкових мереж нестимуть суб’єкти господарювання, які надають ці послуги.

Читайте також: Рада не підтримала фіксовані ціни на електрику і держрегулювання на ринку газу

Згідно з законопроєктом, розрахунки споживача за послуги розподілу природного газу мають здійснюватися за фактичним місячним обсягом спожитого палива. Розрахунковим періодом є календарний місяць.

Як повідомлялося, у лютому 2021 року населення України сплатило за житлово-комунальні послуги 91,3% нарахованих за цей період сум.

На кінець лютого поточного року заборгованість населення становила: зі сплати за постачання та розподіл природного газу - 34,2 млрд грн; за теплову енергію та гарячу воду – 27,4 млрд грн; за розподіл електроенергії – 8,0 млрд грн. Борг за централізоване водопостачання та водовідведення становить 6 млрд грн, за управління багатоквартирним будинком – 5,4 млрд грн, за надання послуг із вивезення побутових відходів – 1,1 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-