Україна має до липня завершити перегляд програми з МВФ - радник Президента

Україна має до липня завершити перегляд програми з МВФ - радник Президента

Укрінформ
Україна має до липня 2021 року завершити перегляд програми співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Про це радник Президента з економічних питань Олег Устенко сказав в інтерв'ю РБК-Україна, передає Укрінформ. 

"У базовому сценарії ми рухаємося по шляху, що угода між Україною і МВФ існує. І в цьому випадку гроші повинні бути в країні до вересня. Крайній бажаний термін, коли питання по Україні повинне бути винесено на раду директорів Фонду, – липень, так як в серпні в МВФ місяць відпусток", - зазначив Устенко.

Він пояснив, чому програма з МВФ важлива в нинішньому році.

"У нас є два пікових місяця з виплат держборгу – березень і вересень. У цьому році потрібно повернути 600 млрд гривень боргу, з них 150 млрд гривень – відсотки. Березень ми пройшли, до вересня готуємося, там буде більше виплата", - зауважив радник Президента.

Читайте також: Незалежність Нацбанку: радник Зеленського анонсував зміни до законів

За його словами, "з програмою МВФ пережити цей рік, вийти оновленими і стати на шлях сталого економічного зростання набагато легше".

Як повідомляв Укрінформ, МВФ 9 червня 2020 року затвердив 18-місячну програму stand by для України на SDR 3,6 млрд (близько 5 млрд дол.) із негайним виділенням першого траншу в розмірі 2,1 млрд дол. Після виділення першого траншу було заплановано чотири перегляди програми і виділення ще кількох траншів, проте цей план не було виконано.

Дискусії щодо першого перегляду програми stand by для України все ще тривають, і залишається низка питань, передбачити терміни вирішення яких на сьогодні важко. Про це повідомив глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман 30 березня.

Читайте також: Україна може отримати від МВФ $2,73 мільярда – глава Нацбанку

Люнгман наголосив на важливості збереження проведених Нацбанком реформ та прогресі у зміцненні НБУ із захистом його від зайвого зовнішнього тиску, наявності чіткого плану скорочення фіскального дефіциту, відмові від контролю над цінами на газ та вирішенні питання довгострокової моделі електроенергетики країни, а також дотриманні принципу доброчесності антикорупційних органів та судової системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-